Hidrojen yakıtlı uçan taksi: Urban Aero CityHawk
Uçan arabalar uzun yıllardır beklenen bir yenilik ancak bir türlü o günlere ulaşamıyoruz. Birçok şirket bu konu üzerinde fazla mesai harcayarakbu hayalin gerçekleşmesi için çalışıyor; Urban Aero CityHawk da bunlardan bir tanesi.
Uçan arabaların üzerinde yıllardır çalışılıyor olsa da bir türlü bu fikir gerçek anlamda hayata geçirilemedi. Ancak bu durum Urban Aeronautics şirketini yıldırmışa benzemiyor. CityHawk isimli dikey kalkış ve iniş yapabilen araçlarını geliştiren şirket, şimdi de hidrojen yakıt hücreleri için HyPoint ile anlaşmış.
Şirket tarafından yayınlanan resimlere göre, CityHawk’ın iki hidrojen yakıt deposu ve iki yakıt hücre kümesi olacak. Bu bölümlerin ürettiği elektrik ise her biri 952 beygir güç üretebilen iki elektrik motorunu besliyor.
“Fancraft teknolojisi” adı verilen dahili rotorlar kontrol, denge ve hızı artırmanın yanı sıra güvenliği de artırıp gürültüyü azaltmayı vaat eden özel kanal ve “yenilikçi aerodinamik teknolojilere” sahipler.
Ayrıca yakıt hücreleri “üstün enerji performansı” ve yaklaşık 20.000 saatlik bir kullanım ömrü vaat ediyor. Diğer hidrojen yakıtlı araçların aksine uçan otomobilin yeniden şarj olmasının ise saatler yerine sadece birkaç dakika sürdüğü belirtildi.
Gelen bilgilere göre 201 km/s hıza ulaşabilen aracın menzili ise 161 km. Menzil sizlere çok etkileyici gelmeyebilir ancak Urban Aero CityHawk uçan bir taksi veya kurtarma aracı olarak nitelendiriliyor. Tüm bunlar düşünüldüğünde kısa sayılabilecek olan menzilin daha ‘hoşgörü’ ile karşılanabileceğini düşünüyoruz.,
CityHawk, 5 koltuklu oturma düzeni ile “kapıdan kapıya taşıma” sağlayan gerçek bir “her yere uç, her yere in” kapasitesine sahip bir taksi için çok uygun olabilir. Yolculuk sırasında birşeylerin ters gitme durumunda ise CityHawk’ın güvenle yere inebilmesi için roket destekli bir paraşüt de düşünülmüş.
Tabi ki bu proje de yakın zamanda hayata geçirilemeyecek. Şirketin CEO’su da bu projenin önümüzdeki 10 sene içerisinde gerçeğe dönüşemeyeceğini belirtiyor. Bakalım gerçekten ne zaman uçan arabalara tanık olacağız?
Sizin uçan arabalar hakkındaki düşünceleriniz neler?,