Toyota, uçan araba konusunda oldukça ciddi!

Toyota, 2017 yılında Cartivator şirketine yaptığı yaklaşık 347 bin Euro’luk yatırım ile uçan araba piyasasına ilk adımını atmıştı. Günümüze gelindiğinde ise Japon şirket gözünü iyice karartarak 353 milyon Euro’luk yeni bir yatırım yaptı.

Otomobil üreticisi bu sefer, “hızlı, sessiz ve uygun fiyatlı hava taşımacılığı hizmetlerinin dağıtımını sağlamak için tamamen elektrikli dikey kalkış ve iniş (eVTOL) uçaklarını geliştiren ve ticarileştiren bir havacılık şirketi” olarak ün kazanan Joby Aviation ile güçlerini birleştirmeye karar vermiş gibi görünüyor.

Toyota, bu devasa yatırım ile Joby’nin baş finansörü haline gelmiş durumda. Diğer yatırımcılar 175 milyon Euro’luk bir yatırım ile kendine yer bulurken, Toyota, bu büyük yatırım ile kendisine en tepede yer edinmiş.

Joby eVtol uçan araba

Toyota, milyonlarca dolarlık yatırımın yanı sıra, üretim, kalite ve maliyet kontrollerindeki uzmanlıklarını paylaşarak Joby’yi destekleyecek. Böylelikle şirketin eVTOL uçağını geliştirme ve üretme süreci de hızlanmış olacak.

Joby’nin uçan arabası hakkında bilgilerimiz oldukça sınırlı. Şirketin internet sitesinde yazan bilgilere göre, dört yolcu kapasitesine sahip olan araç 322 km/s hıza ulaşabiliyor ve tek bir şarjda 241 km yol katedebiliyor. Toyota ayrıca aracın tasarımının, şehirler arasında günlük olarak seyahat eden yolcuların ihtiyaçlarını kolayça karşılayacak şekilde geliştirilmiş olduğunu aktardı.

Toyota Başkanı ve CEO’su Akio Toyoda, “Hava taşımacılığı uzun zamandır Toyota’nın planları arasındaydı. Otomobil sektöründeki çalışmalarımıza devam ederken, bu anlaşma ile birlikte gözümüzü gökyüzüne çevireceğiz” diye konuştu. Yönetici bu ortaklığın “gelecekteki ulaşım ve yaşamda devrim yapma potansiyeli” olan “yeni ve heyecan verici bir çaba” olduğunu belirterek sözlerini noktaladı.

Birçok kişi, otomobil üreticilerinin neden aniden uçan arabalarla ilgilendiklerini sorgularken, Toyota otomobil üreticiliğinden bir ‘mobilite’ şirketine geçiş çabalarının bir parçası olarak ortaya çıkan teknolojileri kucakladığını açıklayarak bu sorulara da cevap vermiş oldu. Toyota, Joby’in uçaklarının ”insan ve mal taşımacılığında yeni bir seçenek” oluşturacağını söyledi.

Bakalım Toyota’nın uçan araba girişimi yakın zamanda hayatımıza girecek mi? Bunun için hep beraber bekleyip göreceğiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu