Singapur otonom sürüşe en hazır ülke
Hint Okyanusu’ndaki 720 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip ada ülkesi Singapur, dünyanın otonom sürüşe en hazır ülkesi çıktı. KPMG’nin hazırladığı Otonom Araçlara Hazırlık Endeksi’nin üçüncüsü açıklandı. Endekse göre Singapur hazırlık süreçlerinde yaptığı atakla Hollanda’nın iki yıllık liderliğine son verdi.
Ulaşımda devrim niteliğindeki otonom sürüş hazırlıklarını değerlendiren endeks, 30 ülkedeki gelişmeleri puanlayarak oluşturuluyor. Bu yılki sıralamayı Singapur’un 2019 başından bu yana yaptığı yatırımlar etkiledi. Otonom araçların test edilmesi, geliştirilmesi ve teşvik edilmesi için etkili politikaları devreye alan Singapur güçlü bir çıkış yakaladı. Ülkedeki yolların onda biri test sürüşleri için açıldı. Toplu taşımada daha çok otonom araç kullanılıyor, vergiler düzenleniyor. Otonom araçları ülkenin batısındaki tüm devlet yollarında denemeye başlayan Singapur 2022’ye kadar belirlenen üç bölgede sürücüsüz otobüsleri hizmete alıyor. Şu anda bin 600 olan şarj noktalarının sayısı 2030’a kadar 28 bine çıkacak. Birçok ülkenin boğuştuğu yasal düzenlemelerde önemli mesafe kat eden Singapur hem tüketici kabul kategorisinde hem de politika ve yasalar kategorisindeki yüksek puanlarıyla endekste ilk sıraya yerleşti.
İkinci Hollanda
Çok az puan farkıyla ikinciliğe gerileyen Hollanda, halen politika ve mevzuatlar konusunda en güçlü ülkelerden biri. Hollanda, altyapıda ilk sırada, nüfusun yüzde 81’i otonom araçlar test bölgelerinin yakınında yaşıyor. İnsanların otonom araçları benimsemesi konusunda ise Singapur’un hayli gerisinde. Endekse göre Hollanda otonom araçların test edileceği yolların sayısını artırıyor.
Endeksin üçüncü sırasındaki Norveç, otonom araçların öncüsü sayılan elektrikli araçları en çabuk kabullenen ülke. Otonom araç kullanımını geçen yıldan bu yana yaygınlaştıran ve teşvik eden Norveç’in başkenti Oslo’da bazı otobüs rotaları artık sürücüsüz.
ABD ise endekste dördüncü sırada yer alıyor. Teknoloji ve inovasyon puanında İsrail’den sonra ikinci sırada olan ABD’de 420 otonom araç merkezi bulunuyor. Apple ve Google Waymo’nun içinde olduğu Amerikalı teknoloji şirketleri ile General Motors, Ford gibi markalar otonom araç sektörünü domine ediyor.
Endeksin ilk beşindeki Finlandiya’nın ise tüketici kabulü puanı yüksek. Başkent Helsinki’de sürücüsüz toplu taşıma araçları kullanılıyor. 5G dahil teknolojik fırsatları en iyi şekilde değerlendiren Finlandiya yetenek havuzuyla da öne çıkıyor. Beceri ve deneyimleriyle sahada olan mühendislerin çoğu Fin efsanesi Nokia mirasının parçası.
Ölümlü kazalar azalacak
Bu yıl üçüncüsü açıklanan Otonom Araçlara Hazırlık Endeksi’ni değerlendiren KPMG Türkiye Otomotiv Sektör Lideri Hakan Ölekli, “Ülkeler otonom araçların güvenli ve etkili çalışması için her yıl önemli mesafeler alıyor. Araçların toplu taşımada, madencilikte ve lojistikte kullanıma girdiğini görüyoruz. Bu yıl endekste beş yeni ülke var; Belçika, Şili, Danimarka, İtalya ve Tayvan. Her yıl ülkelerdeki gelişmeleri karşılaştıran ve ölçen endeks, altyapı ve düzenlemelerde model olacak beş kentteki gelişimi de düzenli takip ediyor. Pekin, Detroit, Helsinki, Pitssburgh ve Seul’de ulaşım, trafik yönetimi, ekonomi ve bilgi teknolojileri komisyonları sektörü hem izleyecek hem denetleyecek. Endeks bu anlamda da düzenlemeler, regülasyonlar ve politikalarla ilgili hem ülke yönetimlerine hem otomotiv hem de teknoloji şirketlerine yön gösteriyor, yaklaşım ve uygulama farklarını ortaya koyuyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada her yıl 1.35 milyon ölümlü trafik kazası meydana geliyor ve 50 milyon kişi trafik kazalarında yaralanıyor. Bu kazaların yüzde 95’i insan hatasından kaynaklanıyor. Otonom sürüşlerin bu kazaları önemli ölçüde azaltacağı tahmin ediliyor” dedi.