Bayram tatili için yola çıkacak olan sürücülere tavsiyeler!
Ramazan Bayramı tatili birçok kişi için bu akşam itibarıyla başlıyor. 2024 yılı Ramazan ayının son günleri yaşanırken bayram için de sayılı günler kaldı. 10 Nisan ile 13 Nisan tarihlerinde kutlayacağımız Ramazan Bayramı tatili açıklanan karar ile birlikte hafta sonunun da eklenmesi ile 9 güne çıkmış durumda. Hâl böyleyken birçok kişi de Ramazan Bayramı’nda memleketlerinin ve tatil beldelerinin yolunu tutacak.
9 günlük bayram tatili için birçok kişi yollarda olacak. Şehirler arası yollarda trafiğin oldukça yoğun olması beklenirken bu mutlu günde kötü olayların yaşanmaması adına yola çıkacak olan sürücülere bazı tavsiyeler hazırladık.
Yolculuk öncesi hazırlık:
- Araç bakımlarını ve kontrollerini ihmal etmeyin: Bayram tatili demek genellikle uzun yolculuklar anlamına geliyor. Bu yüzden yola çıkmadan önce araçlarınızın tamamen sağlıklı olduğundan emin olmanız hayati bir önem taşıyor. Ayrıca bireysel olarak motor yağı, su, lastikleriniz havası ve farlarınızı kontrol etmeyi unutmayın. Ayrıca yolda başınıza gelebilecek çeşitli aksiliklere karşı; ilk yardım çantası ve lastik tamir kiti gibi ekipmanların yanınızda olması oldukça önemli.
- Yolculuk planlaması yapın: Özellikle ilk defa bir rotayı izleyecekseniz güzergahınızı önceden belirlemeniz sizin ve yolcularınız için çok daha güvenli bir yolculuk sağlayacaktır. Bunun yanı sıra yolculuk sırasında mola vereceğiniz yerleri de önceden planlamanız anlık karar vermenizin önüne geçerek aksiliklerin çıkma şansını azaltacaktır. Elektrikli araç kullancılarının şarj noktalarını önceden belirlemelerini de şiddetle tavsiye ediyoruz.
Yolculuk sırasında:
- Emniyet kemeriniz mutlaka takılı olsun: Hem kendiniz hem de yolcularınızın güvenliği için emniyer kemeri takmak büyük önem taşıyor.
- Uzun sürüşlerden kaçının: Özellikle uzun süre araç kullanacak kişilerin her 2-3 saatte bir mola vermeleri güvenli sürüş açısından büyük önem taşıyor.
- Hız limitlerine uyun: Hız limitlerinin üzerinde seyretmek kaza riskini artıracaktır. Güvenliğiniz için lütfen hız limitlerine uyun.
- Yolculuk sırasında gözünüz yolda olsun: Yolculuk sırasında dikkatinizi dağıtabilecek telefon görüşmeleri ve mesajlaşmalardan uzak durun. Bunun yanı sıra yorgun ve uykusuzken araç kullanmaktan kaçının.
Molalar:
Araçtan dışarı çıkın ve hava alın: Uzun sürüşlerin ardından mola vermek oldukça önemli. Ayrıca bu molalarda özellikler sürücünün araçtan inip biraz yürümesi ve temiz hava alması da kalan yolculuk için daha sağlıklı bir sürüş sağlayacaktır.
Beslenme: Hepimiz yolculuk sırasında bir şeyler atıştırmayı seviyoruz. Ancak uzun yolculuklarda özellikle sürücülerin ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınması sürüş sırasında oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçmesine yardımcı olacaktır. Molalarda daha hafif beslenilmesi ve bol sıvı tüketilmesi çok daha güvenli bir sürüş sağlayacaktır. Unutmayın rotanızın sonunda çok daha güzel yiyecekler sizleri bekliyor.
Hazırladığımız bu listeye uyarak bayram yolculuğunuzun çok daha güvenli geçmesini temenni ediyoruz. Şimdiden iyi bayramlar..