Gelmiş geçmiş en güzel otomobiller!

Otomobiller çoğu kişi için A noktasından B noktasına gitmek için bir araç ancak bazı kişiler için ise bundan çok daha fazla anlama geliyor. Kimi otomobiller performansıyla, kimi otomobiller ise teknolojileri ile kendilerine hayran bırakırken bazı otomobiller ise tasarımları ile tüm gözleri üzerine toplamayı başarıyor. Biz de bu yazımızda başta tasarımları ile öne çıkan otomobilleri bir araya getirdik. İşte gelmiş geçmiş en güzel tasarımlı otomobil modelleri:

En güzel tasarımlı 10 otomobil

Mercedes-Benz 300 SL Gullwing

En güzel otomobil dendiğinde tüm otomobil severlerin aklına gelen ilk modellerden bir tanesi de hiç kuşkusuz Mercedes-Benz 300 SL Gullwing oluyor. İlk olarak 1952 yılında otomobil yarışları için üretilmişti. Efsanevi Le Mans 24 Saat yarışı dahil olmak üzere birçok organizasyonda büyük başarılar elde eden Mercedes-Benz 300 SL, 1954 yılında ise yollara çıktı. Otomobilin sadece 82 kilogram ağırlığındaki şasisinin tek dezavantajı ise kapı eşiklerinin geleneksel otomobillere göre daha yüksek olmasıydı. Alman üretici ise martı kanadı adı verilen kapılar ile bu soruna çok yaratıcı ve güzel bir çözüm buldular. İkonik martı kanadı kapıları ve yüksek performansı ile Mercedes-Benz 300 SL Gullwing en ikonik modeller arasına kolayca giriyor.

Aston Martin DB4 GT Zagato

Aston Martin DB4 GT Zagato da tasarım anlamında en çok öne çıkan modellerin başında geliyor. Aston Martin, 1958 yılında DB4 modelini tanıtmış, bu aracı ise 1959 yılında ise DB4 GT izlemişti. 1960 yılına geldiğimizde ise DB4 GT Zagato karşımıza çıktı. Hâli hazırda oldukça güzel olan DB4 GT, Zagato’nun dokunuşu ve daha hafif gövdesi ile başka bir seviyeye ulaştığını söyleyebiliriz. Kıvrımlı tasarımı, büyük farları ve geniş hava girişi ile ilk bakışta dikkatleri üzerine toplamayı başaran araçtan sadece 19 tane üretildi. Bu özel araçtan günümüze ise sadece 12 tanesinin ulaştığı söyleniyor.

Alfa Romeo 8C 2900B Touring Berlinetta

Alfa Romeo, 8C serisini 1931 yılında 8 silindirli motorunu simgeleyen model ismi ile birlikte tanıtmıştı. 1935 yılında ise 2.3 litrelik motor yerini 2.9 litrelik türevine bırakmış ve 8C 2900 modeli ortaya çıktı. İtalyan üretici bu modeli ile en hızlı cadde arabası apoletini de ele geçirdi. Çeşitli gövde seçenekleri ve dingil mesafeleri ile sunulan aracın bizim için en etkileyici versiyonu ise hiç kuşkusuz 1937 yılında tanıtılan ve sadece 5 adet üretilen 8C 2900B Touring Berlinetta oluyor. İtalyan tasarımının en önemli örneklerinden olan 8C 2900B Touring Berlinetta, akıcı tasarımı ve arka tekerleklerini gizleyen çamurlukları ile baş döndürücü bir tasarıma sahip.

1963 Porsche 911

Porsche 911 çıktığı ilk günden bu yana her zaman göz önünde bir model olarak öne çıkıyor. 1963 yılında tanıtıldığı günden bu yana her neslinde küçük değişikliklerle günümüze kadar gelen ikonik 911 silüeti geçen yıllara rağmen hâlâ etkileyiciliğini koruyor. Porsche’nin 60 yılı aşkın süredir koruduğu bu tasarım, hem sadeliği hem de zamansız olması ile bu listeye girmeyi hakediyor. Çıkıntılı yuvarlak farları, ilk bakışta bir Porsche olduğunu anlayabildiğimiz ikonik silüeti ve ikonik Fuchs jantları ile ilk nesil 911 hiç kuşkusuz en güzel otomobil modelleri arasında kendine yer buluyor.

Ferrari 288 GTO

İtalyan tasarımının en önemli eserlerinden olan 288 GTO, tüm Ferrari modelleri arasında da farklı bir yere sahip. Alışılanın aksine ön hava girişlerinin yanına yerleştirilen aydınlatma grubu, pop-up farları ve kaputtaki hava girişleri ile sadeliği etkileyicilik ile birleştiren bu özel model, kaputunun altındaki çift turbo beslemeli 2.9 litrelik motorundan 400 beygir güç ve 496 Nm tork elde ediyordu. Dönemine göre inanılması güç bir performans sergileyen 288 GTO modellerinden 1984 ile 1986 yılları arasında 272 adet üretildi. Pininfarina’nın imzasını taşıyan bu özel otomobil bugün bile etkileyiciliği koruyor.

1959 Ferrari 250 GTO SWB

Ferrari 250 GT SWB Berlinetta, İtalyan spor otomobil mühendisliğinin en önemli örneklerinin başında geliyor. Güçlü motoru, gelişmiş süspansiyonu ve lüks iç mekanıyla bu otomobil, otomotiv tasarımı ve mühendisliğinin dönemine göre tepe noktasını simgeliyor. Ferrari o dönemde farklı 250 GT versiyonları ortaya koymuş olsa da özellikle Pininfarina tarafından ortaya konan fastback gövde seçeneği büyük beğeni topladı. Aracın kısa dingil mesafesi (SWB) ise yol tutuşuna önemli katkıda bulunuyor. Oldukça sade ve temiz çizgilere sahip olan 250 GTO, üzerinden yıllar geçmesine rağmen güzelliğini ise korumaya devam ediyor.

Lamborghini Miura

1966 ila 1973 yıllarında üretilen Lamborghini Miura, tanıtıldığı ilk gün dikkatleri üzerine toplamayı başarmıştı. Tanıtıldığı zaman en hızlı seri üretim otomobil olma özelliğini de taşıyan model, ortadan motorlu ve iki koltuklu düzeni ile yeni bir çağın da kapılarını açıyordu. Miura’nın gösterdiği başarının ardından ortadan motorlu araçlar yüksek performanslı spor otomobiller için de standart hâle geldi. Lamborghini Miura, sahip olduğu performansın yanı sıra tasarımıyla da öne çıkıyordu. Özellikle farları ve onu çevreleyen bölüm ile araç adeta güzel bir çift gözü bizlere sunuyor. Üretildiği yıllar boyunca farklı versiyonlar ile sunulan Miura, her bir farklı modelinde de güzelliğini rahatça sergileyebiliyor.

Jaguar E-Type Series 1 Coupe

Enzo Ferrari tarafından ‘Şimdiye kadar üretilmiş en güzel otomobil,’ olarak tanımlanan Jaguar E‑Type, tabi ki bizim listemizde de kendisine yer buluyor. İngiliz tasarımın en güzel örneklerinden olan Jaguar E-Type, uzun kaputu, şık farları ve arka tampona doğru uzanan pürüzsüz tavan çizgisi ile dönemini en iyi şekilde yansıtıyor. Bu şıklığı aynı zamanda iç mekana da taşıyan Jaguar, 1960’lı yılların en komple ve en güzel otomobillerinden birini de ortaya koyuyordu.

AC Cobra 289

Saf sürüş denince akla gelen ilk otomobillerden olan Shelby Cobra, tasarımıyla da bu listede olmayı hakediyor. Zevkli sürüşü en sade şekilde ortaya koyan bu otomobil, 1962 yılında Ford motorlarını kullanarak otomotiv dünyasına yeni bir soluk getirdi. Üstü açık ve iki koltuklu olarak karşımıza çıkan araç, yuvarlak farları, geniş hava girişi ve yan tarafta yer alan egzoz çıkışları ile bu şirin tasarımı yüksek performansla buluşturmayı başarıyor. Shelby Cobra, günümüzde bile farklı şirketler aracılığı ile tasarımı korunarak üretilmeye devam ediyor.

Bugatti Type 57SC Atlantic

Markanın kurucusu Ettore Bugatti’nin oğlu Jean Bugatti tarafından tasarlanan Type 57 Atlantic, göz yaşından, gemilerin arkasında bıraktığı dalgalardan ve uçaklardan esintiler taşıyor. Oldukça eğimli bir ön cam çizgisinin yanı sıra oldukça aerodinamik tasarlanan çamurlukları ve gövdesi ile Type 57 Atlantic oldukça güzel bir görüntü ortaya koyuyor. Aerodinamik tasarımı ile oldukça verimli olan araç, sahip olduğu güçlü motorlar ile birlikte tarihin ilk süper spor otomobili olarak da nitelendiriliyor. Sadece 4 adet üretilen Type 57SC Atlantic bu anlamda da en değerli otomobiller arasında yer alıyor.

Otomobil tarihindeki en güzel modelleri bu liste ile bir araya getirmeye çalıştık. Bu modelleri ise kendi arasında herhangi bir şekilde sıralayamadık. Tabi ki güzellik öznel bir kavram olduğu için sizin fikirleriniz farklı olabilir. Peki sizce bu listede başka hangi araçların yer alması gerekiyor? Size göre tarihteki en güzel otomobil modellerini bizimle yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu