Yanlış şarj yöntemleri elektrikli araç modellerini tehlikeye atıyor!
Son yıllarda elektrikli araç satışlarında yaşanan artış, beraberinde evde şarj güvenliğiyle ilgili önemli soruları ve endişeleri gündeme getiriyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, Türkiye’de 2024 yılında elektrikli otomobil satışları bir önceki yıla göre yüzde 51,7 artışla 99 bin 489 adede ulaştı. Elektrikli araçların toplam satışlar içindeki payı yüzde 10,1’e yükselirken, plug-in hibrit otomobillerin payı ise 9 bin 921 adetle yüzde 0,3’ten yüzde 1’e yükseldi.
Ancak, elektrikli araç yangınlarının büyük çoğunluğunun yanlış şarj yöntemlerinden kaynaklandığı belirtiliyor. Özellikle evlerdeki normal prizlere takılan uzatma kabloları ile yapılan şarj işlemleri, geri dönülemez hasarlara ve güvenlik risklerine yol açıyor.
Bor Holding çatısı altında güvenilir elektrikli araç şarj çözümleri sunan Estasyon’un Yönetim Kurulu Üyesi Murat Timur, bu konuda kapsamlı açıklamalarda bulundu.
Murat Timur, elektrikli araç kullanıcılarının araçlarını güvenle şarj edebilmeleri için ev tipi şarj istasyonlarının önemine dikkat çekerek, “Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte ev tipi şarj istasyonları bireysel kullanıcılar için ideal bir çözüm haline gelmiştir. Evde şarj istasyonu kurulumu, aracınızın modeline ve şarj istasyonunun bulunduğu yere göre ayarlanabilir güç seviyesi ile şekillenir. Aracınızı her ihtiyaç duyduğunuzda kolayca şarj edebilmek ve dışarıda şarj istasyonu arama zorunluluğunu ortadan kaldırmak için evde şarj istasyonu kurmak en uygun seçeneklerden biridir.” dedi.
Ev tipi şarj istasyonlarının kurulum süreci
Ev tipi şarj istasyonlarının kurulum süreçlerine ilişkin detayları da paylaşan Timur, “Park yeri iç mekanda ve yakınında elektrik panosu bulunan kullanıcılar için kurulum süreci daha kolay ve ekonomik oluyor. İç mekanda elektrik panosu bulunmayan durumlarda ise ek pano kurulum maliyeti gerekebiliyor. Park yeri kapalı alanda ancak yakında elektrik bağlantısı olmayan durumlarda, uzak noktadan kablolama yapılması gerekiyor. Dış mekan park alanları için elektrik altyapısının uzaktan sağlanması veya duvar montaj çözümleri
değerlendirilebiliyor. Özel durumlar için ise profesyonel ekip değerlendirmesi yapılabiliyor.” ifadelerini kullandı.
“Uzatma kabloları aşırı ısınabilir, eriyebilir ve yangına neden olabilir”
Timur, yanlış şarj yöntemlerinin yaratabileceği risklere dikkati çekerek,
“Uzatma kabloları, elektrikli araçların gerektirdiği yüksek güç ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanmamıştır. Bu tür kablolar sürekli yüksek akıma maruz kaldığında aşırı ısınabilir, eriyebilir ve yangına neden olabilir. Ayrıca, uzatma kablosunun kalitesi, kesit alanı ve uzunluğu, güç kaybına ve voltaj düşmesine yol açarak hem aracın şarj sistemine hem de ev elektrik tesisatına ciddi zararlar verebilir.” uyarısında bulundu.
Elektrikli araçlara çok yüksek kapasiteye sahip bataryalar yerleştirildiği için kullanılacak enerjinin de yüksek olmasının son derece önemli bir kriter olduğunu belirten Murat Timur, sözlerini şöyle tamamladı:
“Aracınızı günlük hayatta kullandığınız normal bir prize taktığınızda tamamen şarj olması zaman alabilir. Bu nedenle aracınızı hızlı ve sağlıklı bir şekilde şarj etmek için ev tipi AC şarj istasyonları kurulumu için yetkili bir şarj sağlayıcıya başvurmak son derece önemlidir. AC şarj teknolojisiyle arabanızı evinizde pratik bir şekilde şarj edebilirsiniz. Estasyon güvencesi ile evinize kurulumunu talep edeceğiniz AC tipi şarj istasyonları, aracınızı dilediğiniz zaman şarj edebilmenizi sağlar.”
Estasyon’dan “istasyon talep et” hizmeti
Elektrikli araç sahiplerinin, güvenli şarj için mutlaka profesyonel ev tipi şarj istasyonları kullanması ve kurulum için yetkili servislere başvurması öneriliyor. Bu sayede hem araç güvenliği sağlanıyor hem de olası yangın riskleri ortadan kaldırılıyor. Elektrikli araçların şarj dolum süreci, farklı araç marka ve modellerde kullanılan On-Board (aracın üzerinde bulunan BMS (Battery Management System) ile akımı kontrol eden) sisteme bağlıdır. Bu özellikler kapsamında kullanıcıların kendi kurulumunu yaptırdığı ev tipi şarj istasyonunda şarj türü birim fiyatı değiştirmemektedir.
Ev tipi AC şarj ünitelerinde ortalama şarj süresi 8 saat olarak belirtiliyor. Şarj ünitelerinin kapalı alana kurulma zorunluluğu bulunmazken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca yayımlanan yazıda “Herhangi bir inşai faaliyete konu olmayan, kapalı mekân teşkil etmeyen ve blok olarak montajlı bir şekilde naklen getirilen, yangın ve elektrik tedbirleri alınmış olan ve sökülür takılır seyyar bir elektrikli cihaz niteliğindeki elektrikli araç şarj ünitelerinin ruhsat gerektiren bir yapı niteliğinde olmadığı” şeklinde detaylıca belirtilmektedir.
Kurulumun mutlaka yetkili firmalar tarafından yapılması gerekiyor. Elektrikli araç sahipleri Estasyon web sitesi ya da [email protected] mail adresi üzerinden talepte bulunarak, şarj istasyonlarının kurulumu, uygunluğu gibi konularda yerinde değerlendirme alabiliyor.
Kendilerine en uygun ev tipi şarj istasyonunu seçmek isteyen elektrikli araç sahiplerinin, Estasyon’un web sitesindeki ünite seçenekleri ve fiyatları için “istasyon talep et” butonunu tıklaması yeterli oluyor.