Fiat’tan yenilikçi ve modüler elektrikli konsept

Avrupa’nın ve dünyanın en önemli otomobil fuarlarından birisi olan Cenevre Otomobil Fuarı’nda Fiat sürpriz bir konsept otomobili gün yüzüne çıkararak tüm dikkatleri üzerine çekti. Fiat Concept Centoventi konsept otomobili, elektrikli mobilite çözümleri konusunda sunduğu yeniliklerle öne çıkıyor. Markanın köklü geçmişinin gelmiş olduğu en son noktayı temsil eden konsept, geçmiş yılların yansıması olarak İtalyancada ‘yüz yirmi’ anlamına gelen Centoventi adını taşıyor.


Kişiselleştirme konusunda sınırsız bir deneyim sunankonsept, ilave bataryalar sayesinde 500 km’ye kadar menzil sunuyor.

 

Fiat Concept Centoventi, satın alma aşamasında herhangi bir özelleştirme kısıtlaması olmaksızın, müşterinin zevkine ve ihtiyacına göre kişiselleştirmeye ve renklendirmeye hazır “boş bir tuval” olarak nitelendiriliyor. Otomobilin, üretim sürecini basitleştirmek için sadece tek tip olarak ve tek renk ile üretilmesi planlanıyor. Fakat son kullanıcı, ‘4U’ programını kullanarak 4 farklı tavan tipi, 4 farklı tampon, 4 farklı jant ve 4 farklı dış kaplama seçenekleriyle otomobil kişiselleştirebiliyor. Otomobil modern cihazlar gibi; dış gövde renkleri, iç mekân mimarisi, çıkarılabilir ve eklenebilir tavan yapısı ile bilgi-eğlence sistemi de dahil tamamen özgün bir şekilde yapılandırılabiliyor. Üstelik buna batarya çözümleri de dahil ediliyor ve kolaylıkla konsepte ekstra pil yerleştirilebiliyor. Konsept otomobili özel kılan en önemli özelliklerden biri de sürekli olarak güncellenebilmesi oluyor. Fiat Centoventi kullanıcısı, markanın yeni versiyon, özel seri veya makyaj gibi güncellemelerini beklemesi gerekmiyor. Kullanıcının talep etmesi halinde istediği zaman arzu ettiği değişikliği yaparak otomobilini güncelleyebiliyor. Uygulama son derece hızlı ve düşük maliyetli yapısıyla dikkat çekerken, toplamda 120 aksesuardan oluşan çözüm paketiyle gerçekten de devrim niteliğinde bir iş modeli ortaya çıkarıyor. 

İtalyan tasarımından ilham alınan Fiat Concept Centoventi, Fiat’ın “az daha çoktur” felsefesini yansıtıyor. Bu, gereksiz olandan arınarak araç içinde daha fazla yaşama alanı oluşturma (MoreYou), çevreye ve topluma karşı daha duyarlı olma (More Care) ve değer ve görünüm olarak markanın DNA’sına sadık kalma (More Fiat) olmak üzere üç temel kavramın harmanlanması anlamına geliyor.

Fiat Concept Centoventi kullanıcının isteğine uygun olarak şekillendirilebilir yapısıyla devrim yaratıyor. Fiat Chrysler Automobiles Grubu’nun satış sonrası ürün ve hizmet markası olan Mopar kişiselleştirmeye yönelik tamamen yeni bir iş modeli ile devreye giriyor. Tamponlar, polikarbon tavan, bagaj kapağı, özel gösterge tablosu ve bataryalar olmak üzere Mopar tarafından sağlanan 6 donanım ilgili aksesuarın satışını da yapan yetkili satıcı tarafından monte edilirken, ses sistemi, “Lingotto” gösterge paneli, kapı saklama alanları veya koltuk minderleri de dahil 114 aksesuar çevrimiçi ortamda satın alınarak kullanıcı tarafından da montajı yapılabiliyor. Dahası bardak tutucu veya dosya tutucu gibi aksesuarlar örneğin araç sahibinin evinde, bayide veya işinde uzman bir matbaada 3D yazıcı ile oluşturulabiliyor.

Fiat, Concept Centoventi kokpitini  modüler, ferah ve iyi aydınlatılmış olarak nitelendiriyor. Dört kişiye kadar yaşama alanı sunan iç mekân baştan aşağı yeniden yapılandırılabiliyor ve insan odaklı mimarisiyle günümüz dünyasının gereklerini fazlasıyla yerine getiriyor. Otomobilin felsefesine uygun olarak, iç mekânın çeşitli kısımları “tak ve kullan ” prensibi ile şekillendirilebiliyor. Ön panelde ünlü Lego bloklarına benzer patentli kenetleme montaj sistemi sayesinde, herhangi bir şekil veya fonksiyonu ilave etme imkânısunan küçük delikler yer alıyor. Aynı yaklaşım kapı panellerinde de bulunuyor. Buzdolabı kapaklarından ilham alınan bir uygulama saklama alanlarından hoparlörlere kadar tamamen kişiselleştirilebilir bir yapı kullanıma sunuyor. İnovasyon ve modülerlik koltuklarda da aynen devam ediyor. Geri dönüşümlü ve sürdürülebilir malzemeden üretilen minder ve başlıkların renk ve malzemesi kolaylıkla değiştirilebiliyor. Ön yolcu koltuğu bir saklama kutusuyla veya çocuk koltuğuyla değiştirilebiliyor. Arka koltuklar kızaklar üzerinde ileri geri-geri kaydırılabiliyor ve sırtlık ise dönerek bagaj kapasitesini büyütmeye yardımcı oluyor.

Fiat Concept Centoventi’de kullanılan malzemeler yeni tasarım ufuklarını beraberinde getirirken, modaya uygun günlük eşyalardan ilham alıyor ve yenilikçi teknolojik çözümlerle üretim süreçlerini bünyesinde barındırıyor. Spor ayakkabı üreticileri, moda ikonları, yüksek performanslı ürünler ve alanının en iyi endüstriyel ortakların da dahil edildiği süreçler benzersiz çözümler vaat ediyor. Örneğin koltuklar özel bir reçine kullanılarak formüle edilen ve patentli bir işlemle üretilen yenilikçi bir plastikten üretiliyor. Sonuç olarak köpük gibi diğer kalıplanabilir plastiklerden üç kat daha hafif bir malzeme elde edilmiş. Kendinden renkli olan bu malzeme çekici görünümü ve dokunma hissi uyandıran yumuşak yüzeyiyle dış kaplamaya ihtiyaç duymuyor. Yine bu malzeme anti mikrobik, UV ışınlarına dayanıklı ve tamamen yıkanabilir özellikte olup metalik ve sedefli renkler de dahil olmak üzere farklı renklerde üretilebiliyor. Yüzde 100 geri dönüşümlü ipliklerden üretilen koltuk sırtlıkları ve koltuk başlıkları “3D örgü” teknolojisi ile yenilikçi üretim tekniği. Bu teknoloji spor ayakkabı veya diğer teknik spor kıyafetler olmak üzere sadece spor endüstrisinde değil, aynı zamanda yenilikçi, fonksiyonel, esnek koltuk üretimi olmak üzere iç tasarımda da başarıyla kullanılıyor.

Sürücünün önünde, kişiselleştirmeye yönelik çeşitli aksesuarların güvenli bir şekilde sabitlenmesi için yenilikçi, tek parça konsol bulunuyor. Bu yapı kullanıcıya rahat ve konforlu bir ortam sunmak üzere bardaklıktan şişe tutacağına kadar birçok aksesuarla kişiselleştirilebiliyor. Gösterge paneli ise iki farklı çözüm şeklinde sunuluyor. Bunlardan ilki 10 inç büyüklüğündeki ekranla birlikte akıllı cep telefonunu sistemin kalbi olarak konumlandırıyor. İkinci çözüm ise ilave fonksiyonları beraberinde getiren ikinci entegre ekran ile birlikte 20 inçlik bir çözüm sunuyor. Kullanıcılar bunun dışında ek bir ücret ödemeden, navigasyon, müzik, mesajlaşma, vb. işlevleri kullanmak için akıllı telefonlarını veya tabletlerini konsola sabitleyebiliyor. Daha geleneksel bir çözüm arayanlar, gelişmiş ve tamamen dijital 20 inçlik ‘Lingotto’ gösterge panelini seçebilir. Böylece ‘Lingotto’ ekrana entegre edilen insan makine arayüzü dışında sinyal yardımcısı, kör nokta uyarı sistemi, fren sistemi ve batarya şarj durumu gibi güvenlik fonksiyonları devreye giriyor.

Üstü açık otomobil sürme keyfi vaat eden Fiat Centoventi üstü açık olarak yollara çıkıyor ve tabii ki istendiğinde üstü kapanabiliyor. Fiat Centoventi’de; iki renkli polikarbon tavan, kanvas tente tavan, entegre bagaj kutusu ve yenilikçi bir güneş paneline sahip tavan olmak üzere birçok farklı seçenek sunuluyor. Söz konusu güneş panelinin ürettiği enerji ile park halinde aracın içi serinletiliyor ve arka kısımdaki yenilikçi dijital ekranı enerji ile besliyor. Araç hareket halindeyken ‘Fiat’ logosunu gösteren bu ekrana racın durmasıyla sürücünün ‘messenger’ kodunu etkinleştirmesi halinde birsosyal medya panosuna dönüşüyor.

Fiat Concept Centoventi; retro-futuristik menteşe ve kilitler, cep telefonlarını hatırlatan yeni çok işlevli ön konsol, ince koltuklar, renkli jant kapakları ve LED pil şarj göstergesi görevini üstlenen dikey ızgaralarına sahip ön panjur gibi her bir tasarım ayrıntısıyla Fiat tasarım unsurlarını yansıtıyor. Sadece söz konusu tasarım detaylarıyla değil, Fiat Concept Centoventi genel gövde oranları ve ana tasarım hatlarıyla marka aidiyetine vurgu yaparken, çizilmelere karşı aracı koruyan ve yeni gelişmiş bir köpük malzemeden üretilen geniş kapı koruma kaplamaları karoseri koruyor.

Kişiselleştirme Fiat Concept Centoventi’nin modüler batarya kitinde de devam ediyor. Araç standart olarak 100 km menzile imkân tanıyan bataryalarla donatılmış. Daha uzun menzil gereksinimlerinde araç zeminine monte edilen ve her biri ilave 100 km menzil sağlayan üç adet daha batarya kiralanabiliyor veya satın alınabiliyor. Sürgülü bir kızak sistemi batarya kitlerinin hızlı ve kolay montajına imkân tanıyor. Ayrıca koltuğun altına da, kullanıcı tarafından sökülüp evde şarj edilebilen bir batarya daha monte edilebiliyor. Bu batarya ile birlikte elektrikli menzil 500 km’ye kadar çıkabiliyor. Bataryaların konumu ve montaj şekilleri aracın ağırlık dağılımını optimize etmek ve ağırlık merkezini düşürmek üzere tasarlanmış durumda ki bu da sürüş dinamiklerine katkı sağlıyor. Ön camın altında bulunan çoklu şarj yuvası merkezi konumuyla aracın her iki yanından erişimi kolaylaştırıyor. Başka araçları şarj etmek gibi enerji paylaşımı için de kullanılabilen sistem, entegre kablo makarasıyla bagajda bir kablo taşıma gereksinimini ortadan kaldırıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu