En uzun yol giden elektrikli otomobiller

Pil ve elektrikli motor teknolojileri sürekli gelişmekte ve EV otomobiller gün geçtikçe daha iyi konuma gelmektedirler. Ancak şarj istasyonları arasında ne kadar süreceğiniz hala bir endişe konusu.

2020 Peugeot 2008 elektrikli versiyonla geldi

Üreticilerin söylemleri uygun koşullar için geçerli ancak günlük şartlarda en fazla ne kadar gidilebiliyor? Gerçek hayatta elektrikli otomobillerin ne kadaar gittiğine dair sokulan bu testte ise gerçek değerleri görebilmek mümkün.

Bu listedeki 10 otomobil piyasada bulunan en uzun menzile sahip elektrikli otomobiller.

1. Hyundai Kona Electric, 416 km

Şu anda en uzun menzile sahip otomobil en büyük bataryaya sahip değil. En pahalı olan da değil. Lüks bir markadan ziyade genel kullanıcıya hitap eden bu otomobil orta sınıf bandında satılıyor.

Geçtiğimiz yıl Kona Electric çıktığında bir EV’de henüz görülmemiş kullanılabilirlik ve satın alınabilirlik sunuyordu. Bunu 64 kWh pil ile 400 km menzil sunarak yapacağını söylüyorlardı.

Aslında fiyat, performans ve popüler kompakt SUV görünümüyle oldukça mantıklı bir hamleydi Hyundai için.

2. Jaguar I-Pace, 407 km

Tesla’nın yarattığı büyüye meydan okuyan ilk Avrupa markası Jaguar, I-Pace ile başarıyı rakiplerine büyük bir fark atarak yakaladı. Etkileyici bir ivmelenme, markanın premium algısı ve elektrikle çalışan gerçek bir sürücü arabası…

90 kWh pilleriyle iki elektrik motoruna güç veren I-Pace, 407 km menzile gerçek hayatta ulaşabiliyor. 1. sıradaki rakibinden kıl payıyla geride kalsa da, daha hızlı şarj olabilme özelliğiile büyük zaman tasarruflarının vaadlerini veriyor.

2. Kia e-Niro, 407 km

Podyumun 2. sırasını I-Pace ile paylaşan e-Niro, Jaguar’dan çok daha güçlü bataryası olmasına rağmen aynı menzili sunuyor. Güç ünitelerini Kona Electric ile paylaşıyor ancak daha fazla olan ağırlığı nedeniyle menzili bu kadar ile kalmış durumda.

e-Niro kullanımından sonra menzilden kaybedilen ve gelen ağırlığın, iyileştirme ve sürüş kalitesini artırmaya yönelik olduğu farkettik. Bunun için bu kadar iyi derecelere sahip olmayı başardı.

4. Tesla Model 3, 384 km

Uzun zamandır beklenen model Amerika’da yaptığı başarılı satışlar sonrasında Avrupa’ya açıldı. Model 3, Standard Range Plus donanımının üstüne performans paketli bir Model 3, BMW M3 kadar hızlı. 265 km/s son sürat değerine sahip ve her akstaki motorlar sayesinde 0’dan 100 km/s değeri sadece 3.2 saniye. Standart paket 18 inç jantlar ile gelirken, Performans paketinde 20 inç jantlar sunuluyor.

Gerçekçi testler sonucunda 384 km menzil sunan Model 3, Audi’nin pahalı SUV modeli E-tron’un her anlamda önüne geçiyor.

5. Tesla Model X, 374 km

Sıralamaya giren 2. Tesla modeli olan Model X, çarpıcı kanat kapıları, 7 koltuğu ve performans otomobiline yakın değerleri ile oldukça dikkat çekiyor. Ayrıca Avrupa yollarındaki en pahalı EV otomobil olma özelliğini de hala taşıyor.

Model X P100D versiyonu ile sürüş boyunca 374 km menzil yakalandı. Ancak süperşarj sistemleri ile en hızlı şarj süresini vermesi ise büyük bir ayrıcalık.

6. Tesla Model S 75kWh, 328 km

Orjinalinden elektrikli lüks bir sedan olan Model S, 2012 yılında ortaya çıktığında tek şarjla gidilebilecek mesafe konusunda yeni kurallar koydu.

Mevcut giriş seviyesi pil ile 328 km menzil sunan Model S, artık daha güçlü pil opsiyonlarıyla kullanıcılarını memnun ediyor. Artık listenin başında değil ancak tüm Tesla modellerinde olduğu gibi süperşarj avantajıyla oldukça kısa sürelerde şarj olabiliyor.

7. Audi e-tron, 315 km

Audi daha öncelerinde modellerinin elektrikli versiyonlarını denemişti. Ancak tamamen elektrikli olarak ilk otomobil e-tron oldu.

e-tron lüks bir elektrikli SUV ancak içten yanmalı motora sahip diğer Audi modellerine oldukça benziyor. Bu ağır cüsseyle birlikte 95 kWh pil ile ancak 315 km yol yapabiliyor. Bir artı yön olarak ise 150 kW şarj olabilme kapasitesi şarj sürelerini olumlu yönde etkiliyor.

8. BMW i3 120Ah, 265 km

İ3, ilk modern elektrikli otomobillerden biri ve BMW’nin öze bir platform ile çalıştığı açıkça belli. Alışılmadık tasarım, minimal iç mekan ve markanın sunuş şekli ile 2013 yılında 5 yıldızlı bir şekilde karşılanmıştı.

Yaşamının ortasında yapılan güncelleme ile değiştirilen pil grubu, İ3’ün hala listede olan bir kompakt elektrikli otomobil olmasını sağlıyor. Ancak 265 km menzili şehirler arası yolculuklarda durmadan ilerlemeyi mümkün kılmayabilir.

9. Hyundai Kona electric 39kWh, 254 km

Bu listedeki 2. Kona ise daha uygun fiyatlı ve daha küçük bir pil kullanıyor. 39 kWh pil gücü ile listedeki diğer otomobillerin neredeyse üçte biri kadar kapasiteye sahip. Önemli ölçüde verimlilik ile listeye giren Kona, 254 km gerçekçi kullanım menzili sunuyor.

10. Renault Zoe R110, 234 km

Uygun fiyatlı Zoe, Avupa’nın en çok satan elektrikli otomobili olması sizleri şaşırtmamıştır umarım. Renault’un şehir dostu bu elektriklisi pil kiralama sistemi ile maliyetleri en düşük seviyelere çekiyor.

R110 versiyonu otoyol süratlerinde daha rahat ilerleyebilmesi için güçlendirilmiş motorlar içeriyor. Bataryada büyük bir değişiklik olmasa da eski Q90 versiyonunun gerçekçi kullanımdaki menzilini sunduğu 234 km ile fazlasıyla geçiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu