Sadece bir tane üretilen Ferrari modelleri

Ferrari, 2008 yılında düzenlenen Cenevre Otomobil Fuarı ile birlikte One-Off kişiselleştirme programını başlatmıştı. Amaç, Maranello’nun en önemli müşterilerine kendi Ferrari’lerini yaratma fırsatı vermekti. Bu programın başlamasından bu yana 10 yıldan fazla bir süre geçti ve Ferrari’nin programının çok başarılı bir şekilde ilerdeğini söylemek yanlış olmaz. Her yıl en önemli müşteriler ile birlikte geliştirilen çok özel Ferrari modelleri aramıza katılıyor.

2009 yılında SP1 ile başlayan özel Ferrari modelleri serisi bu yıl tanıtılan Ferrari P80/C devam ediyor. Bizler de sizlere bu özel otomobillerden oluşan bir liste hazırlamak istedik.

Ferrari SP1 | 2008

2008 Ferrari SP1; top car design rating and specifications

Her maceranın bir başlangıcı vardır. Ferrari’nin One-Off kişiselleştirme programı için de başlangıç, aynı zamanda Ferrari Japonya kulübünün eski başkanı olan Japon iş adamı Junichiro Hiramatsu için üretilen F430 temelli SP1 oldu.

Ferrari P540 Superfast Aperta | 2009

2009 Ferrari P540 Superfast Aperta; top car design rating and specifications

Ferrari P540 Superfast Aperta, Ferrari’nin One-Off programından geçen ikinci otomobildi. Bu otomobil, kablolu televizyonun mucidi olarak bilinen John Walson’un oğlu Edward Walson için üretilmiş. 599 GTB temelleri üzerinde yükselen P540 Superfast Aperta, tavanının kesilmesi ve şaside yapılan ince ayarlarla birlikte kimileri tarafından üretilen en farklı SP modeli olarak gösteriliyor.

Ferrari Superamerica 45 | 2011

Ferrari 599 GTB’ye dayanan model, 2005 Ferrari 575M Superamerica ve 1961 Ferrari 400 Superamerica’dan ilham alınarak tasarlanmış. Bu otomobil Ferrari’nin önemli müşterilerinden biri olan Peter Kalikow için özel olarak tasarlanmış. Aracın en dikkat çekici özellikleri arasında tek parça olarak tasarlanan hareketli karbon fiber tavanını sayabiliriz.

Ferrari SP12 EC | 2012

2012 Ferrari SP12 EC muhtemelen en çok bilinen kişiye özel Ferrari modeli. Bunun nedeni ise bu aracın ünlü müzisyen Eric Clapton için üretilmiş olması. Altyapısını 458 Italia ile paylaşan bu özel model, tasarlanırken 512 BB modelinden esinlenilmiş.

Ferrari F12 TRS | 2014

F12 TRS, Ferrari’nin F12 Berlinetta modelinin üzerine inşa edilen ilk Special Projects modeli. 1957 250 Testa Rossa’dan esinlenilerek tasarlanan modelin ön tarafa yerleştirilen motoru şeffaf motor kaputu sayesinde arz-ı endam ediyor. Aracın gövdesindeki karbon fiber detaylar da sürücüsüne özel bir model olduğunu tekrar hatırlatıyor.

Ferrari SP America | 2014

F12’den üretilen bir başka SP projesi olan bu model ABD’li otomobil meraklısı Danny Wegman için tasarlanmış. Özel model tasarlanırken 250 GTO modelinden ilham alınmış. Otomobilin 6.3 litrelik atmosferik V12 motoru 740 beygir güç üretebiliyor.

Ferrari SP FFX Coupe | 2014

ferrari modelleri
2014 Ferrari SP FFX; top car design rating and specifications

Öncelikle 2014 yılı içerisinde üç farklı özel model geliştiren Ferrari Special Operations çalışanlarını tebrik etmek istiyoruz. Ferrari FF’e dayanan bu özel otomobil, Japon Shin Okamato için geliştirilmiş. Kırmızı ve beyaz renk düzenine yer verilen model, FF’in tasarımından uzaklaştırılarak coupe formuna kavuşmuş.

Ferrari SP 275 RW Competizione | 2016

ferrari modelleri

Ferrari’nin SP modelleri arasında muhtemelen geçmiş ile en çok yakın bağ kuran otomobil ile karşı karşıyasınız. ABD’li dişçi Rick Workman için tasarlanan bu model de F12 Berlinetta üzerine inşa edilmiş. Özel model tasarlanırken en çok 1965 Le Mans galibi Ferrari 275 GTB/C otomobilinden ilham alınmış.

Ferrari 458 MM Speciale | 2016

ferrari modelleri

458 Speciale’ye dayanan bu model büyük oranda bu araçtan ipuçları taşıyor olsa da Ferrari Centro Stile tarafından elde üretilen alüminyum gövde elemanlarından oluşuyor. Bu otomobil geliştirilirken 288 GTO modeli örnek alınırken beyaz rengi ve İtalyan bayrağının rengindeki şeritleri markanın yarış geçmişine de göndermede bulunuyor.

Ferrari SP38 Deborah | 2018

ferrari modelleri

Markanın ikonik F40 modelinden esinlenilerek üretilen Deborah, 488 GTB baz alınarak üretilmiş. Bu araç, arka bölümündeki sabit arka kanadın dışında F40’tan bir çok iz taşıyor. Aracın gömülü ön farları agresif bir görünüm ortaya koyarken gövdenin akıcı tasarımı da kesinlikle en güzel SP otomobillerinden biri olduğunu kanıtlar nitelikte.

Ferrari SP3JC | 2018

ferrari modelleri

Agresif ve farklı bir otomobil isteyen müşteri, SP3J ile bu isteğine kavuşmuş gibi görünüyor. F12tdf altyapısı üzerinde yükselen bu özel model, markanın geçmiş yıllardaki üstü açık otomobillerine göndermede bulunuyor. Aracın sahip olduğu şeffaf kaput ise motoru tüm güzelliğiyle görmemize olanak sağlıyor.

Ferrari P80/C | 2019

Ferrari’nin ürettiği en son SP model olan P80/C, Goodwood Hız Festivali’nde tanıtılmıştı. 488 GT3 yarış otomobili üzerinde geliştirilen P80/C sadece pist kullanımlarına uygun olarak tasarlanmış. Aracın oldukça küçük tasarlanan aydınlatma elemanları da bu durumu açıklar nitelikte. Bu özel model tasarlanırken ise 1966 Dino 206 S ve 330 P3/P4 esinlenilmiş.

Special Operations tarafından üretilen Ferrari modelleri şimdilik bu kadar ancak ilerleyen yıllarda bu sayı daha da artacaktır. Sizin favori modeliniz hangisi?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu