En havalı minivan: 1936 Stout Scarab

Adeta bir sanat eseri olan Stout Scarab, dünyanın ilk üretim minivanı olarak kabul edilir. Ancak, 1936 yılında tanıtılan bu araç, çoğu modern aile otomobilin aksine, sizi piste de davet ediyordu.

Her ne kadar etkileyici bir tasarım olsa da Scarab’lardan sadece dokuz tane üretildi. Aracın bir örneği şimdi Eylül ayında İngiltere’deki Hampton Court Palace’daki Elegance Concours’da sergilenecek.

Stout Scarab’ın görücüye çıkacak olan örneğinin İkinci Dünya Savaşı sırasında General Eisenhower ve Charles de Gaulle arasında bir toplantıya ev sahipliği yaptığı söyleniyor. 1950’lerde ise bu araç bir sirk sahibi tarafından kullanılmış.

Daha sonra ise Fransız bir endüstriyel tasarımcı aracı satın alıyor ve Reims’deki müzeye yerleştiriyor. Aracın mevcut sahibi ise bu güzel otomobili 2001 yılında restore ettirerek, şuanki olağanüstü görünümüne kavuşturmuş.

Stout Scarab, yılda 100 kadar örnek satabileceğini düşünen otomotiv ve havacılık mühendisi William Bushnell Stout’un elinden çıkmış. Maalesef, dokuz adetlik üretimden sonra V8 destekli yapısının çok pahalı ve vakit aldığının anlaşılmasıyla proje rafa kaldırıldı.

Tasarlanırken gözyaşı damlasından esinlenilen Stout Scarab için zamanında 5.000 dolarlık fiyat biçilmişti. Günümüzle karşılaştırıldığında bu değerin yaklaşık 100.000 dolar olduğunu söyleyebiliriz.

Aracın kabini maksimum iç mekan için tamamen düz bir zemine sahipti. Bu düz zeminde motorun arkada konumlandırılmasının ve aracın arkadan itişli olmasının yanı sıra uzun dingil mesafesinin de payı büyük.

Stout Scarab, Aston Martin Zagato‘nun farklı versiyonları ve özel bir Bentley koleksiyonu ile birlikte Concours of Elegance’da sergilenecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu