Fareler, araba kullanmayı öğrenirse ne olur?

Bilim adamları tarafından araba kullanmayı öğrenen fareler stresten de uzaklaşıyor.

Otomobiller bir insan icadı olabilir ama onları kullanabilecek tek tür biz değiliz gibi görünüyor. Geçtiğimiz yıllarda Yeni Zelanda’da bir köpek otomobil kullanarak herkesi şaşkına çevirmişti. Şimdi de Richmond Üniversitesi’ndeki bilim adamları farelere küçük elektrikli araçları sürmeyi öğretmeyi başardılar.

Deneyler, bilim adamlarının “sıçanla çalışan araç” veya ROV olarak tanımladığı araçlarla gerçekleştiriliyor. Küçük “arenalara” yerleştirilmiş altı dişi ve 11 erkek fare, ödül besinlerine ulaşmak için bakır çubuklara basmayı ve araçla ilerlemeyi öğrenmiş gibi görünüyor. Fareler, ROV’leri lezzetli ödülleri toplamak için kullanmaya başladıklarında, arenalar da yavaşça 43 metre kareye kadar genişletilmiş.

ROV’lerde kullanılan bakır çubuklar, sıçan pençeleri tarafından sıkıldığında arabaya güç sağlayan bir elektrik akımı gönderiyor. Fare, sol taraftaki çubukları sıktığında araç sola hareket ederken, sağ taraftakileri sıktığında da aracın sağ doğru hareket etmesini sağlıyor.

‘Ödüle ulaşmak için araçlarını benzersiz yollardan geçirdiler ve daha önce hiç gitmedikleri yerlere doğru sürdüler.” diyen Richmond Üniversitesi profesörü Kelly Lambert, “Farelerin çoğunun insanın algıladığından daha akıllı olduğuna ve çoğu hayvanın düşündüğümüzden daha akıllı olduğuna inanıyorum.” diye konuştu.

Bu deney, ilginç bir şekilde, araba kullanmayı öğrenmenin aslında bir stres belirteci olan kortikosteron ve stresi önleyen dehidroepiandrosteron ölçümlerine dayanarak fareleri rahatlattığını da ortaya koydu.

Pek yakında Taksi veya Uber şoförlerinin yüksek eğitimli bir fareyle değiştirilmesi sizleri şaşırtmasın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu