1.030 beygirlik traktör: JCB Fastrac Two

Dünyanın en hızlı traktörü olan JCB Fastrac Two ile tanışın. Guiness Rekorlar Kitabı’na da giren bu traktör tam tamına 1.030 beygir güç üretiyor.

23 Ekim tarihinde İngiltere’de düzenlenen etkinlikte ortalama 217,568 km/s hıza ulaşan JCB Fastrac Two, 247,470 km/s’lik azami hızı ile de tüm dikkatleri üzerine topladı. Bu rekoru kırabilmek için modifiyeli traktörün direksiyonuna ise eski motosiklet yarışçısı Guy Martin geçmiş. Böylelikle Guy Martin’in modfiye edilmiş başka bir JCB Fastrac ile elde ettiği 166,7 km/s’lik rekor da tarihe gömülmüş oldu.

Neden ve nasıl olduğunu sormadan önce, bunun sıradan bir traktör olmadığını bilmenizde yarar var. Görünüşe göre, İngiliz inşaat ve tarım makineleri şirketi, JCB Fastrac tarafından kırılan 166,7 km/s’lik rekordan memnun değilmiş. Bundan dolayı şirket daha radikal bir traktör ortaya koymaya karar vermiş. Sonuç olarak ise ortaya 240 km/s’nin üzerine çıkabilen JCB Fastrac Two çıkmış.

Autocar‘ın yılbaşı için özel olarak çektiği testler sayesinde bu traktör hakkında çok daha fazla ayrıntıya ulaştık. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu, traktörde tasarım ve teknolojinin nimetlerinden bolca faydalanılmış. Görüldüğü gibi standart bir traktöre kıyasla JCB Fastrac Two’da çok daha kısa süspansiyonlara yer verilmiş. Böylelikle aracın yolda daha net bir çizgiye sahip olması amaçlanmış. Alçaltılmış gövde Williams Advanced Engineering’in aerodinamik parçaları ile tamamlanmış.

7.2 litrelik turbo dizel motor

Asıl değişiklik ise gövdenin altında yatıyor. 7.2 litrelik JCB Dieselmax 6 silindirli turbo dizel motora ev sahipliği yapan traktör, 1.030 beygir güç ve 2.500 Nm tork üretebiliyor.

Standart güç ünitesi ile karşılaştırdığımızda, 5.0 barlık basınç üretebilen daha büyük bir turbo ve turbo gecikmesini önlemek için elektrikli bir süperşarja yer verildiğini görüyoruz. Giren havayı soğutmak için de fazla mesai harcayan mühendisler ayrıca daha iyi bir akış için egzoz manifoldunu da elden geçirmiş. Son olarak kamyonlarda kullanılan 6 ileri ZF manuel şanzımanla da aracın gücünü en iyi şekilde yer aktarması hedeflenmiş.

Tüm bu değişiklikler ile birlikte 240 km/s hızı aşabilen JCB Fastrac Two traktörü ortaya çıkmış. Bakalım ilerleyen zamanda nasıl çılgın iş makineleri karşımıza çıkacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu