Model isimlerinin arkasındaki ilginç hikayeler
Bir ürünü adlandırmak muhtemelen bir şirket için oldukça zor ve önemli adımlardan bir tanesi. Özellikle de konu otomobil olduğunda bu durum bir kat daha zorlaşıyor. Model isimleri ardında kesinlikle bilinmeye değer hikayeler yatıyor. Biz de bugün bazı otomobil modellerinin isimlendirme hikayelerini derledik.
Toyota Yaris
Yaris ismi Yunan mitolojisi ve Almanca’nın harmanlanmasından oluşmuş. Yunan mitolojisinde lütuf, cazibe ve güzelliği temsil eden Charites ( Üç Güzeller) ismi türetilerek Charis adı ortaya konmuş. Daha sonra ise Toyota ‘Cha’ yerine Almanca’da evet anlamına gelen ‘Ja’ kelimesinin okunuşunu ekleyerek Yaris ismini bulmuş.
Kia Cee’d/ Ceed
İlk olarak Cee’d olarak karşımıza çıkan daha sonra ise yoluna Ceed olarak devam eden KIA modelinin arkasında da kesinlikle ilginç bir hikaye yatıyor. Cee’d, KIA tarafından Slovakya, Zilina’da bulunan markanın Avrupa tesislerinde üretilen ilk otomobil olma özelliği taşıyordu. KIA da Avrupa’ya özel olarak tasarlanan modelin bunu yansıtmasını istemiş ve ortaya oldukça ilginç bir karışım çıkmış. CEE olarak bilinen Avrupa Ekonomi Topluluğu (European Economic Community) ve Avrupalı Tasarım (European Design) söz öbeğinin kısaltması olan ED bir araya getirilmiş. KIA üçüncü ‘E’ harfi yerine ise daha şık durması için bir kesme işareti kullanmayı tercih etmiş. Sonuçta da Cee’d ismi ortaya çıkmış.
Chevrolet Camaro
En çok bilinen Amerika otomobillerinden biri olan Chevrolet Camaro da ardında farklı bir hikaye barındırıyor. İlk bakışta Camaro’nun etimolojik olarak ilginç bir anlama sahip olduğunu düşünebilirsiniz ancak bu kelime tamamen uydurma ve hiçbir anlamı yok. Şaşırdınız mı? Biz şaşırdık. Chevrolet ilk olarak Camaro’ya Fransızca arkadaş, dost, yoldaş anlamlarına gelen bir isim koymaya çalışmış ancak Fransızca sözlüğa baktığımızda bu tabirlerin karşılığı olarak Camarade kelimesi ile karşılaşıyoruz. Yani Camaro kelimesinin anlamlı bir karşılığı hiçbir dilde yok.
İlk tanıtıldığı sırada Camaro’nun ne anlama geldiği markanın ürün müdürüne sorulduğunda ise ‘Mustang’lerle beslenen küçük vahşi hayvan’ cevabı alınmış. Tabi ki böyle bir hayvan da mevcut değil. Ama modelin çıkış amacını kesinlikle çok iyi yansıtıyor.
Hyundai Ioniq
Hyundai’nin şarj edilebilir hibrit modeli olan Ioniq ise otomobilin sunduklarını ortaya koyan iki kelimeden oluşan basit bir yapıya sahip. Otomobilin sahip olduğu Lityum-İyon pillere gönderme yapan Ion ve benzersiz anlamına gelen ‘Unique’ kelimelerinden türetilen Ioniq isminin kulağa hoş geldiğini söyleyebiliriz.
Nissan Juke
Nissan Juke garip ama bir o kadar da basit bir isme sahip. Tahmin edildiği gibi Nissan Juke’un ismi 70 ve 80’li yıllarda gençler arasında oldukça popüler olan Jukebox (Müzik Kutusu) kelimesinden türetilmiş. Nissan, Juke isminin kendilerine göre ‘gençlere özgü özgürlük ve cesaret’ anlamlarına sahip olduğunu belirtiyor.
SsangYong Rexton
‘Çifte Ejderha’ anlamına gelen bir isme sahip otomobil üreticisinden beklendiği şekilde model isimleri de bir o kadar heyecan verici ve anlamlı. Rexton adı da tam bu tanıma uyar nitelikte. Latince’de Kral anlamına gelen ‘Rex’ ve İngilizce’de tavır ve güç gibi anlamların karşılığı olan ‘tone’ kelimelerinden olan model ismini Kral’ın Tavrı veya Kral’ın Gücü olarak tanımlayabiliriz. Gerçekten krallara layık bir isim.