Otomobil sahibi olmanın en kolay olduğu ülkeler

Otomobil hayatımızın olmazsa olmazlarının başında geliyor. Otomobiller herkes için farklı bir anlam ifade ediyor olsa da her şeyden önce bir ihtiyaç. Peki otomobil satın almak için sadece satış fiyatını karşılamakla bitiyor mu? Otomobil sahibi olduktan sonra da aracın bakımı ve günlük kullanımı için de belli bir bütçe ayırmak gerekiyor. Peki otomobil sahibi olmanın en kolay olduğu ülke hangisi? Scrapcarcomparison adlı bir internet sitesi işte bu sorunun cevabını bulmuş.

Peki bu listede Türkiye’nin yeri neresi?

Araştırmada araçların ortalama fiyatlarının yanı sıra sigorta, onarım ve yakıt maliyetleri de göz önünde tutulmuş. Çıkan maliyet hesabının o ülkedeki ortalama maaşa bölünmesi ile bireylerin araçları ne kadar kolay alabileceğine dair bir çıkarım yapılmış. Yapılan hesaplamaların ardından Avustralya, tüm masraflar ele alındığında otomobil sahibi olunabilecek en güzel ülke olarak öne çıkmış. ABD ve Danimarka ise Avustralya’yı takip ediyor.

Sonuçlar, yıllık maaşın yalnızca %49,48’i ile Avustralya’da araç sahibi olunabileceğini ortaya koymuş. Avustralya için otomobil meraklıları için cennet gibi bir yer diyebiliriz. Yıllık gelirin %54.87’ne ihtiyaç duyulan ABD ise ikinci sırada kendisine yer bulmuş. Listede Danimarka %60,34 ile üçüncü, Kanada %64.40 ile dördüncü ve İsveç %75.84 ile beşinci sırada yer alıyorlar. İlk on sırayı ise Almanya (%78,44), Hollanda (%84,65), Fransa (%87,00), Birleşik Krallık (%89,36) ve Finlandiya (%91,58) tamamlıyor.

Avustralyalıların ve Amerikalıların otomobil sahipliği açısından dünyanın geri kalanına kıyasla ne kadar şanslı oldukları ortada. Gördüğünüz gibi, birinci ve onuncu arasındaki fark oldukça fazla görünüyor. Peki bu listede Türkiye’nin yeri neresi?

Tam da tahmin ettiğiniz gibi. 40 ülke arasından yapılan bu araştırmada otomobil sahibi olmak için yıllık gelirin %652.29’una ihtiyaç duyulan ülkemiz son sırada yer alıyor. Avustralya ile karşılaştırmak gerekirse ülkemizde otomobil sahibi olmak Avustralya’dan 13 kat daha zor. Her ne kadar ülkemizde birçok markanın fabrikası ile yerel üretim gerçekleştiriliyor olsa da maalesef vergiler ile birlikte otomobil fiyatları korkutucu seviyelere ulaşmış durumda. Scrapcarcomparison tarafından yapılan araştırma da bunun bir kanıtı niteliğinde.

Araç sahibi olmanın en pahalı olduğu ikinci ülke ise %515.77 ile Arjantin olmuş. Kolombiya (%508.93), Uruguay (%443.68) ve Brezilya (%441.89) ise Arjantin’i takip ediyor. Son on sıra Ukrayna (%413.78), Guatemala (%35.94), Rusya (%290.04), Meksika (%285.20) ve Kosta Rika (%269.83) ile tamamlanıyor.

Yapılan araştırma sıfır Volkswagen Golf ve Toyota Corolla fiyatları baz alınarak yapılmış. Başka modellerde sonuçlar belki farklılık gösterebilir belki ancak bu bile bazı şeyleri ortaya koymaya yetiyor. Umarız ilerleyen yıllarda vergilere gelecek indirimler ve döviz kurundaki düşüş ile birlikte Türkiye’de de otomobil sahibi olmak kolaylaşır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu