Suzuki Baleno Latin NCAP testlerinde sıfır çekti

Suzuki Baleno, Latin NCAP testlerinden sıfır yıldızla ayrıldı. Geçtiğimiz günlerde de Suzuki Swift de aynı testlerden 0 yıldız alarak hayal kırıklığı yaratmıştı. Aynı teste giren Brezilya ve Tayland’da üretilen Toyota Yaris Sedan de 1 yıldız alarak Baleno’yu yalnız bırakmamış.

Latin Amerika için özel üretilen Baleno’larda çift hava yastığı mevcut

Tıpkı Swift gibi, Baleno da Hindistan’da Maruti Suzuki tarafından üretiliyor. 2020’nin sonlarında da Suzuki S Presso da benzer bir kaderi paylaşmıştı. Yaklaşık 5 sene önce Global NCAP tarafından yapılan testlerde de Hindistan üretimi otomobillerin çoğu başarısız olmuştu. O zamanlarda Maruti Suzuki’nin Eeco ve Celerio modelleri de yıldız alamamıştı. Ancak bu modellerin her ikisinin de hava yastıklarına sahip olmadığını hatırlatalım.

Latin Amerika için özel üretilen Baleno’larda çift hava yastığı mevcut. Buna rağmen hatchback model testlerden başarılı puanlar almayı başaramadı. Yetişkin koruması konusunda %20’lik bir skor alan modelin çocuk koruması ise sade %17’de kalmış. Latin NCAP, Baleno’da yolcuların baş ve boyunlarında sunulan korumayı iyi olarak yorumlamış. Konu sürücü ve yolcunun diz korumasına geldiğinde ise Suzuki Baleno sınıfta kalıyor. Yan çarpışmalar konusunda da Baleno özellikle göğüs hasarları konusunda sınıfta kalmış gibi görünüyor.

Yan taraftan direk çarpışma testi ise araca hiç uygulanmamış. Buna neden olarak ise araçta standart olarak yan kafa korumasının olmaması gösteriliyor. Arkadan çarpma ön koşullarını karşılayamaması nedeniyle araç bu konuda da başarısız olmuş. Baleno, Latin Amerika pazarında standart olarak yalnızca iki hava yastığı sunarken, Avrupa’da Euro NCAP’ten üç yıldız almış durumda. Baleno’da ESC’nin yanı sıra standart olarak altı hava yastığı da sunuluyor. Latin NCAP’ten yapılan açıklamaya göre Suzuki, çeşitli opsiyonlarla donatılan araçla test yapılmasını ise reddetmiş.

Latin NCAP Genel Sekreteri Alejandro Furas şunları söyledi: “Baleno’nun sıfır yıldızı, Swift’in birkaç hafta önce sıfır yıldız derecelendirmesinden sonra, Suzuki’nin standart olarak sunduğu özellikle yetişkin ve çocuk yolcu korumasında düşük güvenlik performansıyla devam eden bir hayal kırıklığının parçası.” diye konuştu.

Latin NCAP Başkanı Stephan Brodziak ise şunları ekledi:

“Suzuki’den başka bir sıfır yıldızlı arabaya sahip olmak talihsizlik, bu durumda, bazı ülkelerde “İyi, Güzel, Baleno” olarak pazarlanan Baleno modeline “düşük güvenlik” sıfatını da eklememiz gerekiyor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu