Nissan, 2030 yılına kadar 23 elektrikli model çıkaracak

Nissan elektrikli model atağına geçiyor. Elektrikli model gamını genişletmek isteyen Japon üretici 2030 yılına kadar 15 tanesi tamamen elektrikli olmak üzere 23 yeni elektrikli modeli piyasaya sürmeyi planlıyor. Nissan geşecek planları ile birlikte 4 yeni konsept modelini de paylaştı.

Nissan, elektrikli ürün yelpazesini genişletmek ve teknolojik yenilikler yapmak için 2 trilyon yen yatırım yapacak

Japon üretici, elektrikli modellere geçiş sürecini Ambition 2030 adı verilen gelecek planları ile birlikte duyurdu. Bunun yanı sıra şirketin 2050 yılına gelindiğinde ürünlerinin tamamen karbon nötr duruma geleceğinin de altını çizdi.

Plan doğrultusunda, önümüzdeki beş yıl içinde Nissan, elektrikli ürün yelpazesini genişletmek ve teknolojik yenilikler yapmak için 2 trilyon yen (yaklaşık 224.425.000.000 TL) yatırım yapacak. Önümüzdeki beş yıl içinde en az 20 yeni EV ve e-POWER donanımlı model tanıtılacak. 2026 yılına gelindiğinde ise Nissan, Avrupa’daki satışlarının yüzde 75’inin elektrikli model olmasını bekliyor. Japonya’da satışlarının %55’inin elektrikli olması planlanırken Çin’de ise bu rakamın %40 seviyesinin üzerinde olması planlanıyor. 2030 yılında ABD’de de %40 oranında elektrikli model satışı yapılması öngörülüyor.

Nissan CEO’su Makoto Uchida yaptığı açıklamada, “Şirketlerin toplumsal ihtiyaçları karşılamadaki rolü giderek artıyor… Nissan Ambition 2030 ile yeni elektrifikasyon çağına yön verecek, karbon ayak izini azaltmak için teknolojileri geliştirecek ve yeni iş fırsatlarının peşine düşeceğiz. Nissan’ı müşterilerin ve toplumun gerçekten ihtiyaç duyduğu sürdürülebilir bir şirket haline getirmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Nissan, bu hedefleri gerçekleştirmek için mevcut lityum iyon batarya teknolojilerini geliştirmeyi planlarken, batarya maliyetlerini yüzde 65 oranında azaltmak için 2028 yılına kadar kobalt içermeyen batarya teknolojisi üzerinde de çalışmalarını arttıracak. Ayrıca 2028 yılında katı halde bataryaya sahip bir elektrikli modelin de 2028 yılında piyasaya sürülmesinin planlandığını belirtti. Bu gelişmeler doğrultusunda 2024 yılında Yokohama’da bir tesis kurmayı planlayan Nissan, katı haldeki bataryalar ile maliyetleri kWh başına 75 dolar düşürmeyi hedefliyor. Nissan ayrıca küresel batarya üretim kapasitesini 2026’ya kadar 52 GWh’ye ve 2030’a kadar 130 GWh’ye çıkarmayı planlıyor.

Gelecek planlarını daha somut halde müşterilerine göstermek isteyen Nissan, 4 yeni konsept modelini de bu duyuru ile bizlere sundu. Nissan Chill-Out, Max-Out, Surf-Out ve Hang-Out adı verilen konsept modellerin her biri farklı tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Chill-Out konseptinden başlayacak olursak; markanın CMF-EV platformu üzerinde yükselen araç, şık tasarımı ve çift gövde rengiyle dikkat çekiyor. Markanın yeni logosunun da kullanıldığı araç, tam otonom teknolojilere de göz kırpıyor.

Japon üretici, Max-Out konseptinin “üstün stabilitesi ve konforuyla yeni bir sürüş deneyimi sunmak” için tasarlandığını belirtiyor. Üstü açık bir spor otomobil olan Max-Out kesinlikle çok farklı görünüyor. Adeta bir mermiyi andıran silüeti ile oldukça aerodinamik görünen konsept modelin iç mekanı da hareket ettirilebilen iki koltuğa sahip.

Konsept modeller arasında en çok dikkatimizi çeken ise Surf-Out oldu. Tamamen elektrikli olarak tasarlanan pick-up, üstün arazi kabiliyetini tasarımıyla ortaya koyuyor. Ön bölümünün şeffaf olması ve arka bölümde istediğiniz grafikleri yansıtabileceğiniz bir ekrana yer verilen model oldukça eğlenceli görünüyor.

Son olarak oturma düzeni ve düz zemini ile dikkat çeken Hang-Out modelinde ise yaşam alanı ve kullanışlılık ön planda tutulmuş.

Her biri birbirinden farklı ve dikkat çekici olan konsept modeller hakkında detaylı bilgi ise henüz paylaşılmadı. Bakalım bu konsept modellerin hangisi üretim aşamasına ulaşabilecek?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu