Renault Zoe Euro NCAP testlerinde sınıfta kaldı
Euro NCAP, geçtiğimiz günlerde 11 yeni modeli teste tâbi tuttu. Bu araçların güvenlik derecelendirmeleri açıklanırken en kötü ve belki de şok edici sonuç Renault Zoe modelinden geldi. Uzun zamandır araçlarının güvenlik test sonuçları ile övünen Renault, Zoe’nin sıfır yıldız almasıyla herkesi şaşırttı.
İlk olarak 2012 yılında karşımıza çıkan Renault Zoe, 2019 yılında makyaj operasyonu geçirmişti. Bu makyaj operasyonunda herhangi bir güvenlik geliştirmesi almayan modelin Euro NCAP’in yeni protokolleri kapsamında başarılı bir sonuç alması zaten beklenmiyordu ancak sıfır yıldız tamamen sürpriz oldu. Aldığı sıfır yıldız ile Zoe, Renault tarihinin de en başarısız modeli oldu.
Euro NCAP, Zoe’nin genel olarak çarpışmalarda zayıf koruma sağladığını ve gelişmiş çarpışma önleme teknolojisinden yoksun olduğunu belirtti. Ayrıca göğüs kafesi ve başı koruyan yan hava yastığının makyaj operasyonu ile birlikte sadece göğüs kafesini koruyan türevi ile değiştirilmesiyle işler daha da kötü bir hâl almış. Zoe, Yetişkin Yolcu’da %43, Çocuk Yolcu’da %52, Yaya korumasında %41 ve Güvenlik Yardımcısı’nda sadece %14’lük skorlar elde edebilmiş.
Renault Grubu’nun bir başka tamamen elektrikli otomobili olan Dacia Spring de tek yıldızla kötü bir performans sergiledi. Renault City K-ZE’nin Dacia logosu taşıyan modeli olan Spring Yetişkin Yolcu’da %49, Çocuk Yolcu’da %56, Yaya korumasında %39 ve ve Güvenlik Yardımcısı’nda %32’lik skorlara ulaşabilmiş. Euro NCAP, Spring’in güvenlik performansını “vasat” çarpışma performansı ve “zayıf” çarpışma önleme teknolojisi ile “kesinlikle sorunlu” olarak nitelendirdi.
Euro NCAP Genel Sekreteri Michiel van Ratingen, yukarıda bahsedilen sonuçlarla ilgili olarak şunları söyledi: “Renault bir zamanlar güvenlikle bir tutuluyordu. Laguna, 2001 yılında beş yıldız alan ilk otomobildi. Ancak ZOE ve Dacia Spring’in aldığı bu hayal kırıklığı yaratan sonuçlar, grubun elektrikli otomobillere geçişinde güvenliğin artık ikinci plana atıldığını gösteriyor”.
Test edilen diğer araçlar ise genel anlamda iyi sonuçlar elde etmeyi başardı. Mercedes-Benz EQS Yetişkin Yolcu’da %96 ve Çocuk Yolcu’da %91, Yaya korumasında %76 ve Güvenlik Yardımı’nda %80 gibi etkileyici bir puan aldı. BMW iX elektrikli SUV ise her kategoride sırasıyla %91, %87, %73, %81 gibi yüksek puanlar alarak beş yıldız almayı hak etti.
Yeni nesil Nissan Qashqai, Yetişkin Yolcuda %91, Çocuk Yolcuda %91, Yaya korumasında %70 ve Güvenlik Asistanında %95 rekor kıran birinci sınıf güvenlik performansı sergiledi.
Skoda Fabia da aldığı yüksek puanlarla dikkat çekti. Yetişkin Yolcu’da %85, Çocuk Yolcu’da %81, Yaya korumasında %70 ve Güvenlik Asistanı’nda %71’lik skorlar elde eden model, 5 yıldızla ödüllendirildi.
Diğer yandan teste katılan elektrikli modeller arasında Fiat 500-e, sırasıyla 76% / 80% / 67% / 67% skorlarını alarak 4 yıldızla değerlendirildi. MG Marvel R modeli de 80% / 75% / 55% / 80% değerlerle dört yıldıza layık görülmüş.