BMW dünyanın ilk sıfır emisyonlu fabrikasını kuruyor!

BMW Grubu’nun Macaristan, Debrecen’deki sıfır emisyon hedeflenerek planlanan fabrikasının temelleri atıldı. Alman üretici yeni tesis için 1 milyar dolarlık yatırımda bulundu. Temeli atılan fabrikada 2025 yılından itibaren markanın ‘Neue Klasse’ olarak adlandırdığı yeni modellerinin üretimi gerçekleştirilecek.

Yeni BMW üretim tesisi her anlamda sıfır emisyon sunacak

BMW AG Üretimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Milan Nedeljković, temel atma töreninde “Debrecen Fabrikası, son derece yenilikç, araç üretiminde yeni standartlar belirleyecek. Bu tesis, tüm otomotiv endüstrisinde esneklik, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme açısından son teknoloji ürünü.” ifadelerini kullandı.

BMW Grubu, Debrecen’de pres atölyesi, kaporta atölyesi, boya atölyesi ve montajı ile eksiksiz bir araç fabrikası kuruyor. Macaristan şehrinin kuzeybatısında 400 hektardan fazla bir arazi üzerine inşa edilen tesis, yılda yaklaşık 150.000 adet kapasiteye sahip olacak.

2025 yılından itibaren tamamen elektrikli araçların üretileceği tesis hem üretim aşamasında hem de ürettiği araçlar açısından sıfır CO2 emisyonuna sahip olacak. İhtiyaç duyulan enerjinin çoğu, doğrudan tesis tesislerde güneş panelleri ile üretilecek. Geri kalan enerji ise bölgede üretilen %100 yenilenebilir kaynaklardan elde edilecek.

Tüm bunlara ek olarak, Debrecen Fabrikası birçok yenilikçi teknolojiyi de içerisinde barındıracak. Özellikle boyama sırasında gazlı fırınların kullanılmayacak olması fabrikanın sıfır emisyon hedefini de destekliyor. BMW ayrıca yeni tesislerinde geri dönüşüme de büyük önem veriyor. Örnek vermek gerekirse metal artıkları ve talaşları daha sonra kullanılmak üzere geri dönüştürülecek. Ayrıca soğutma sistemlerinden çıkan atık ısı, iç mekanları ve suyu ısıtmak için kapalı bir döngüye sokulacak. Bavyeralı üretici bu sayede üretimin mümkün olduğunca verimli olmasını hedefliyor.

BMW, sıfır emisyon konusunda yeni Macaristan fabrikası ile önemli bir adım atıyor. Tamamen yenilenebilir enerji ile işleyen fabrikada araçların da tamamen elektrikli olması oldukça önemli. İlerleyen dönemde diğer markalardan da benzer girişimler görmeyi bekliyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu