Stellantis, Seviye 3 otonom araçlar için tarih verdi!

Stellantis, Fransız Valeo ile yaptığı işbirliği sayesinde 2024 yılında Seviye 3 otonom sürüş özelliğine sahip ilk modellerini piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Şirket, yeni modellerini Valeo tarafından geliştirilen yeni nesil Scala lidar sistemiyle donatarak önemli bir adım atıyor

Mercedes-Benz şu anda Seviye 3 otonom sistem için yasal sertifika alan ilk otomobil üreticisi konumunda. Diğer yandan Stellantis markalarından hiçbiri Seviye 3 teknolojisine sahip. Ancak bu durum yakında değişecek gibi görünüyor. Şirket, yeni modellerini Valeo tarafından geliştirilen yeni nesil Scala lidar sistemiyle donatarak, bu konuda da önemli bir adım atıyor.

Seviye 3 otonom sürüş sürücülerin yola odaklanma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Kullanıcılar bu süreçte maillerine bakabilecek, film izleyebilecek ya da kitap okuyabilecekler. Ancak uyku ise henüz bu menüde yer almıyor. Çünkü Seviye 3 sistemler belli başlı durumlarda sürücülerden kontrolü ele almasını talep edebiliyor.

Durum böyle olsa da Tesla CEO’su Elon Musk, Seviye 3 otonom sistemler için lidar teknolojisinin otonom araçlar için gereksiz olduğunu savunuyor. Ancak Tesla kazalarının çoğu araçlarda kullanılan kameraların yansıyan ışık, gölgeler ve farklı yüzeyler tarafından yanıltılması sonucu gerçekleştiği de bir başka gerçek. Bu aşamada hiçbir Tesla modelinde Seviye 3 sistemler yer almıyor.

Lidar ise nesnelere lazer ışığı göndererek çalışıyor. Gönderilen ışınların aracın sensörüne geri dönmesi ile birlikte sistemin trafik de dahil olmak üzere çevredeki ortamın bir haritasını oluşturmasına olanak tanır. Mercedes-Benz S-Serisi sahip olduğu Seviye 3 otonom sisteminde kamera ve lidar sensörleri birlikte çalışıyor.

Stellantis modellerinde kullanılması planlanan yeni nesil Scala lidar sistemi ise bu konuda önemli bir adım niteliği taşıyor. Yeni sistemin çözünürlüğü 12 kat daha fazla olurken aynı zamanda bu teknoloji 2.5 kat daha geniş bir görüş açısına sahip ve 200 metreden daha uzaktaki nesneleri görebiliyor.

Stellantis’in STLA AutoDrive otonom sistemi BMW ile birlikte geliştiriliyor. Yeni sistemin 2024’te “birden fazla modelde” piyasaya sürülmesi planlanıyor. Öte yandan şirket şimdiden Seviye 4 ve Seviye 5 otonom sistemler için de çalışmaya başlamış durumda. İlerleyen yıllarda şirketin modellerinde daha üst düzey sürüş destek sistemlerini de görmek mümkün olacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu