Volvo’nun yeni elektrikli amiral gemisi EX90!

Volvo’nun son derece popüler modeli Volvo XC90 SUV’u temel alan, en yeni elektrikli otomobilinin adı EX90 olacak, İsveçli firma 2023 lansmanından önce doğruladı. Elektrikli SUV, Volvo’nun yeni SPA2 platformunun üzerine ilk oturan yeni amiral gemisi olacak ve daha önce hiçbir üretim aracında görülmemiş güvenlik teknolojisiyle donatılacak. Mevcut XC90’ın yoğun bir şekilde yenilenmiş bir versiyonuyla birlikte satılacak.

Elektrikli amiral gemisi

EX90, marka 2030 yılına kadar tamamen elektrikli bir otomobil üreticisi olma yolunda ilerlerken, Volvo’nun 2025’ten itibaren yılda 600.000 saf elektrikli otomobil satma hedefinde de temel bir rol oynayacak. 2021’de gösterilen cesur Concept Recharge’ın üretime hazır bir versiyonu olarak piyasaya sürülen yeni model, Volvo’ya, premium odaklı üreticilerin çoğunun piyasaya sürdüğü, giderek daha önemli hale gelen tam boyutlu elektrikli SUV segmentine uzun zamandır beklenen bir girişi sağlayacak. Volvo’nun mevcut saf EV’leri, Volvo XC40 Recharg e ve coupé destekli Volvo C40 Recharge , bir segment daha alçakta oturuyor ve geleneksel yakıtlı XC40 ile aynı CMA platformunu kullanıyor.

Konseptin daha tuhaf ve fütürist ipuçlarından bazıları, örneğin dört bağımsız koltuk gibi EX90 üretimi için azaltılacak. Bununla birlikte, kaykay tarzı mimari, konsept tasarımcısı Robin Page’in “İskandinav oturma odası hissi”ne benzettiği yeni iç mekan ve esneklik seviyeleri sunacak. Bu amaçla, üretim otomobili, daha temiz ve daha basit bir sürücü ortamı için fiziksel kontrollerden vazgeçecek. İşlevlerin çoğu, ilk olarak XC40 Recharge ve Polestar 2 tarafından benimsenen Google tarafından geliştirilen işletim yazılımı kullanılarak geniş formatlı bir merkezi dokunmatik ekran aracılığıyla kontrol edilecek.

Concept Recharge ayrıca Volvo’nun yeni amiral gemisi EV’sinin XC90’ın temel özelliklerini korurken, dış ve kabin tasarımına tamamen yeni bir yaklaşım getirmesini nasıl sağlayacağına dair önemli ipuçları verdi. Volvo’nun yeni elektrikli çağında minimalist tasarıma daha fazla odaklanılmasına işaret eden konseptin sergilediği ‘az daha çoktur’ yaklaşımıyla alan ve pratiklik üzerinde yoğunlaşmaya devam edecek. Bu arada, XC90’ın halefi Volvo’nun yeni SPA2 platformunu kullanacak. Mevcut otomobilin mimarisinin bu gelişmiş versiyonu, bir dizi yanma ve saf elektrikli güç aktarma organlarını barındıracak. Ana şirket Geely Auto’nun sahip olduğu diğer Volvo modellerine ve kardeş markalarına sunulmadan önce yeni temelleri kullanan ilk üretim otomobili olacak.

Volvo, son teknoloji güvenlik sistemlerinin yeni EX90‘ın temelini oluşturacağını söyledi. Standart olarak sunulan ve gelecekteki diğer Volvo’lar için nelerin mevcut olacağını önizleyen teknoloji, otomobilin hem dışında hem de içinde bir “koruyucu kalkan” içeriyor ve sürücüye dikkati dağıldığında, yorulduğunda veya arabaya bindiğinde sürücüye yardımcı olmak için radar ve kameralar kullanıyor. Bir manevra anında “sadece bir milisaniye çok geç.”

“Fotograflar konsept, EV coupe tasarımdır”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu