En hızlı elektrikli otomobil!

Stuttgart Üniversitesi’nin GreenTeam ekibi E0711-11 EVO adlı elektrikli aracı ile bir rekora imza attı. Bu küçük elektrikli otomobil 0-100 km/s hızlanmasını 1,461 saniyede tamamlayarak yeni bir Guinness Dünya Rekoru’na imza attı. Böylece E0711-11 EVO dünyadaki en hızlı elektrikli otomobil oldu.

Öğrenciler tarafından ortaya konan bu otomobil sadece 145 kilogram ağırlığında

Öğrenciler tarafından ortaya konan bu elektrikli yarış otomobili sadece 145 kilogram ağırlığında. 244 beygir güç üreten araç 100 kilogram başına ürettiği 170 beygir güç ile süper otomobillere taş çıkartıyor. Bu rakam ile neredeyse üretilmiş tüm otomobillerden daha iyi güç-ağırlık oranına sahip olan araç, hızlanma konusunda Formula 1 araçlarını bile geride bırakıyor.

Bu oldukça küçük ve garp görünümlü aracın Guiness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdığı anlar da paylaşıldı. Öncelikle elektrikli aracın ön ve arka aksa farklı zamanlarda güç gönderebildiğini görüyoruz. Bu sayede ön ve arka lastiklerini ısıtan araç, sonrasında ise rekor kalkış için hazır hâle geliyor.

Aracın hareketi ise oldukça kısa sürüyor. 1,461 saniyede 100 km/s hıza ulaşan araç, herkesin ağzını açık bırakmaya yetiyor. Önceki rekoru 0,052 saniye geride bırakn E0711-11 EVO böylece en hızlı elektrikli otomobil ünvanını İsviçreli AMZ Racing’in elinden alıyor. AMZ Racing, bugüne kadar 1,513 ile elinde tutuyordu.

Otomobiller her geçen gün hızlanmaya devam ediyor. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte motor verimlilikleri artarken, daha iyi aerodinami ve daha hafif yapılı araçlar ile birlikte yeni rekorların da kırılmasının yakın olduğunu söyleyebiliriz. Bakalı gelecekte araçların hızlanmaları hangi seviyelere ulaşacak?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu