2023 yılı için MTV fiyatları iki katına çıktı!

Meclise sunulan torba kanun teklifine göre 2023 yılında bir defaya mahsus olmak üzere tüm araçlar için ek motorlu taşıtlar vergisi (MTV) ödenecek. Yeni kanun teklifinin onaylanması durumunda MTV fiyatları da ikiye katlanmış olacak.

Motorlu Taşıtlar Vergisi, ‘ek vergi’ düzenlemesi ile iki katı şeklinde ödenecek

MTV’de Ocak ve Temmuz olmak üzere iki taksit dönemi bulunuyor. Yasa teklifinin meclisten geçmesi durumunda, ilk taksiti Ocak’ta ödeyenlerin ödedikleri taksit tutarı kadar ek vergiyi de kanunun yayımlandığı ayın sonuna kadar ödemesi gerekiyor. MTV’nin ikinci taksidi ise Kasım ayı sonuna kadar iki eşit taksitle ödenebilecek.

TBMM’ye sunulan teklifte, yıl sonuna kadar alınacak sıfır araçlar da dahil olmak üzere Motorlu Taşıtlar Vergisi, ‘ek vergi’ düzenlemesi ile iki katı şeklinde ödenecek. ‘Ek motorlu taşıtlar vergisi’ başlığını taşıyan ve meclise sunulan teklifte ise şu ifadeler yer alıyor:

”6/02/2023 tarihinde Kahramanmaraş ilinde meydana gelen depremlerin etkilerini azaltılmasıamacıyla ortaya çıkan finansman ihityacının karşılanmasında kullanılmak üzere 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 5 inci, 6 ncı ve geçici 8 inci maddelerinde yer alan (1), (IA), (II) ve (IV) sayılı tarifelere göre vergiye tâbi olan ve bu Kanunun yayımlandığı tarihte ilgili sicilde kayıt ve tescilli bulunan taşıtlar ile bu Kanunun yayımı tarihinden 31/12/2023 tarihine kadar ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlar, bir defaya mahsus olmak üzere, 2023 yılı için tahakkuk ettirilen motorlu taşıtlar vergisi tutarı kadar ek motorlu taşıtlar vergisine tâbidir.”

Planlanan bu ek vergi ile 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin etkilerini azaltılması amaçlanıyor. Depremde birinci dereceden yakınlarını kaybeden ya da araçlar zarar gören kişiler ise bu vergiden muaf tutulacak.

2023 yılı için tek seferlik olarka uygulanacak olan bu ek vergi ile MTV fiyatları da ikiye katlanmış oluyor. Peki siz bu ek vergi uygulaması hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu