AMG’nin Mercedes-Benz’i aldattığı otomobil: Mitsubishi Galant

Bugünlerde AMG denince akla ilk olarak Mercedes-Benz için geliştirdikleri performanslı araçlar geliyor olsa da durum her zaman böyle değildi. Mercedes-Benz’den ayrılan iki mühendis tarafından 1967 yılında kurulan “AMG Motor Üretim ve Geliştirme Limited Şirketi” ilk olarak bağımsız bir firma olarak hizmet veriyordu. Her ne kadar Mercedes-Benz ile dirsek temaslarını sürdürseler de AMG diğer otomobil markaları için de çalışmalar yapabiliyordu. Bunlardan bir tanesi ise 1990 yılında tanıtılan Mitsubishi Galant AMG Type 1 oldu.

Mitsubishi Galant AMG Type 1’den sadece 500 adet üretilmiş

1990 yılında sadece Japonya pazarı için sunulan bu özel Mitsubishi Galant modelinden sadece 500 adet üretildi. 2.0 litrelik 4G63 motora, yüksek sıkıştırmalı pistonlar, daha büyük kam mili, titanyum valf yayları, yeni emme ve egzoz sistemleri ekleyen AMG, 170 beygir güç ve 191 Nm tork elde etmeyi başardı. Bu değerler ilk etapta kulağa fazla gelmese de dönemi için oldukça ciddi rakamlar olduğunu söylemekte yarar var. Ayrıca bu güç ünitesinin 8.000 devir çevirdiğini de hatırlatalım. Ayrıca motor kapağının üzerindeki “Tuned by AMG” ifadesi bile bazı şeyleri açıklamaya yetiyor.

Aracın motoruna el atan AMG, dış tasarımı da es geçmemiş. AMG imzasını aracın birçok yerinde görebiliyoruz. Ön ve arka bölümde AMG logosuna yer verilen aracın, 15 inçlik özel jantlarında ve ön çamurluklarında da modifiye şirketinin imzasını görmek mümkün. Bunların dışında C sütunundan arka kaputa doğru uzanan karakteristik spoyler da aracı diğer modellerden kolayca ayırıyor. Ayrıca deri kaplı direksiyon simidinde de yine AMG ifadesi yer verilerek, aracın kullanıcısına özel bir otomobil içerisinde olduğu bir kez daha hatırlatılıyor.

Tüm bu özellikleri ile birlikte bu Mitsubishi Galant en hızlı olmasa da hiç kuşkusuz en özel AMG modellerinden bir tanesi. Japon üretici ve AMG arasındaki birliktelik maalesef pek uzun sürmedi ancak Mitsubishi daha sonrasında Evolution modelleri ile eğlenceli sürüş isteyen müşterilerini uzun yıllar boyu mutlu etmeyi başardı. Peki siz AMG’nin Mercedes-Benz dışında çalıştığı nadir araçlar arasında olan bu otomobil hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu