Yeni BMW 1 Serisi sonunda yüzünü gösterdi: Manuel vitese veda!

BMW, uzun zamandır beklenen yeni 1 Serisi’ni sonunda gün yüzüne çıkardı. Bavyeralı üretici yeni modelini 4. nesil olarak adlandırıyor olsa da aracın tamamen yeni olduğunu söylemek zor. Mevcut modelin kapsamlı bir şekilde güncellenmiş bir versiyonu olan yeni araç, aynı altyapıyı da korumaya devam ediyor. İşte yeni BMW 1 Serisi ve tüm detayları:

Yeni BMW 1 Serisi “i” takısına veda ediyor

Mevcut modele göre hemen her noktası elden geçirilen yeni BMW 1 Serisi, ilk etapta 118d, 120d, 120 ve M135 xDrive versiyonları ile karşımıza çıkacak. Yeni model ayrıca BMW için önemli bir gelişmeyi de beraberinde getiriyor. 4. nesil BMW 1 Serisi ile markanın benzinli modellerinde kullandığı ve ‘enjeksiyonlu’ anlamına gelen “i” ibaresine veda ediyor. Alman üretici böylelikle elektrikli modelleri için kullandığı “i” harfinin yaratabileceği karmaşanın da önüne geçmiş olacak.

Aracın tasarımına geçtiğimizde ise BMW’nin son yıllarda kullandığı abartılıı böbrek ızgarası tasarımından vazgeçtiğini mutlulukla görüyoruz. Yeni 1 Serisi son yıllardaki modellere kıyasla çok daha ölçülü ve güzel bir tasarımla karşımızda yer alıyor. Yumuşak çizgilerin hakim olduğu araçta ince farlara çok daha küçük böbrek ızgaraları eşlik ediyor. Arka bölümde ise mevcut stop lambaları, alt bölümlerine eklenen detay ile farklı bir görünüme kavuşmuş.

Tasarımı tamamen değişen aracın boyutlarının da önemli ölçüde değiştiğini söylemek mümkün. 4.361 mm uzunluğa ulaşan araç, önceki nesile gör bu anlamda 42 mm daha uzun tasarlanmış. 1.800 mm genişliğinde olan aracın yüksekliği de 25 mm artarak 1.459 mm’ye ulaşmış durumda.

İç mekana geçtiğimizde ise oldukça tanıdık bir yüz ile karşılaşıyoruz. Her ikisi de tek bir kavisli panel içerisinde yer alan, Apple CarPlay ve Android Auto bağlantısı sunan 10,25 inçlik dijital gösterge paneli ve10,7 inçlik bilgi-eğlence ekranı ile mevcut modeldeki düzen korunmuş durumda. Ancak mevcut modelden farklı olarak, BMW gösterge paneli çevresi ve orta konsoldaki birçok düğmeyi kaldırarak çok daha minimalist bir tasarıma yönelmiş görünüyor.

Tüm yeni 1 Serisi modelleri standart olarak deri içermeyen iç mekan ve özel antrasit Arktur kumaşla gelecek. Head-up display, panoramik cam tavan ve Harman Kardon ses sisteminin isteğe bağlı olarak sunulacağı araçta ayrıca orta konsolda kablosuz akıllı telefon şarj bölmesi, çift bölgeli otomatik klima kontrolü ve ortam aydınlatması da mevcut. 380 litre bagaj hacmi sunan araçta koltuklar yatırıldığında ise bu rakamın 1.200’e çıktığını hatırlatmakta yarar var.

BMW, yeni 1 Serisi’ni 118d, 120d, 120 ve M135 versiyonları ile sunuyor ancak bu versiyonların hepsi beklendiği gibi tüm pazarlarda yer almayacak. Örnek vermek gerekirse 2.0 litrelik dizel motora sahip olan 120d ve 118d modellerinin ülkemizde sunulmasını beklemiyoruz. Diğer yandan 1.5 litrelik 3 silindirli benzinli motora sahip olan yeni 120 modeli ise ülkemizde sunulacaktır. 170 beygir güç ve 280 Nm tork değerlerine sahip olan bu versiyonun 0-100 km/s hıza ulaşma süresi ise 7.8 saniye.

Model gamının tepesinde yer alacak olan M135 xDrive ise 2.0 litrelik çift turbo beslemeye ev sahipliği yapıyor. 315 beygir güç ve 400 Nm tork sunan aracın 0-100 km/s hızlanma süresi 4.9 saniye olarak açıklandı. Aracın maksimum hızı ise 250 km/s ile sınırlandırılmış durumda. M135 xDrive müşterileri, M Sport Package, M Sport Design ve M Technology Package dahil olmak üzere çeşitli M parçalarını araçları ile birlikte sipariş edebilecekler. İlerleyen dönemde daha fazla M Performance parçaları da BMW tarafından sunulacak.

BMW 1 Serisi ile birlikte gelen bir diğer önemli gelişme ise manuel şanzımanda olacak. Tüm 1 Serisi modeller artık standart olarak yedi vitesli Steptronic çift kavramalı şanzımanla geliyor. Ne yazık ki bu, 20 yıllık üretim tarihinde ilk kez 1 Serisi’nde manuel şanzımanın artık sunulmayacağı anlamına geliyor.

Yeni BMW 1 Serisi, 2024 yılının Ekim ayında Avrupa’da sunulmaya başlanacak. Aracın fiyatlandırması ve Türkiye geiş tarihi konusunda ise henüz bir açıklama bulunmuyor. Peki siz yeni BMW 1 Serisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu