Daimler, Smart’ın yarısını Geely’ye satıyor

Bugünlerde otomobil endüstrisinde önemli değişimlere şahit oluyoruz, bazı otomobil üreticileri birleşme yolunu izlerken, diğerleri ise kârsız girişimlerini azaltarak hayatta kalmak istiyorlar.

Yeni ortak girişim anlaşması uyarınca, Smart Çin’de yeni bir amaca yönelik EV fabrikasını kuracak ve yeni nesil elektrikli modeller geliştirecek

Bu durumun son örneği ise Daimler AG’nin Smart markasının Çinli üretici Geely’ye satması oldu. İki şirket, küçük taşıtların öncüsü olan ve küçük elektrikli araçlar konusunda iddialı olmak isteyen Smart’ı işletmek ve daha da geliştirmek için bir ortaklık kurmuş durumda.

Smart markasının 1994 yılında Daimler ve İsviçreli saatçi Swatch arasındaki dönemde ortak bir girişim olarak doğduğunu düşününce geldiğimiz noktanın oldukça ilginç olduğunu söyleyebiliriz.

Yeni ortak girişim anlaşması uyarınca, Smart Çin’de yeni bir amaca yönelik EV fabrikasında kuracak ve yeni nesil elektrikli modeller geliştirecek. Ortak girişimin finansal şartları açıklanmadı, ancak yeni elektrikli Smart modellerin 2022’de satışa sunacağı tahmin ediliyor.

Ortaklık hakkında konuşan Daimler AG CEO’su Dieter Zetsche, “Hem Çin’de hem de dünyada satış için yüksek kaliteli üretimi ve bilinen güvenlik standartlarını birleştiren yeni nesil Smart elektrikli otomobilleri birlikte tasarlayıp geliştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Geely Holding Yönetim Kurulu Başkanı Li Shufu ise ”Eşit ortaklar olarak, Smart markasını küresel olarak tanıtmaya kendimizi adadık; marka yönetimi, Ar-Ge, üretim, tedarik zinciri yönetimi ve diğer alanlardaki deneyimimizden ve küresel yeterliliklerimizden yararlanacağız” diye konuştu.

Anlaşmanın bir parçası olarak, yeni Smart araçlar dünya çapındaki Mercedes-Benz Tasarım ağı tarafından tasarlanacak ve Geely’in küresel merkezleri tarafından geliştirilecek. Araç geliştirme planı, Smart’ın ürün portföyünün hızla büyüyen B segmentine genişlemesini de içeriyor.

Yeni elektrikli modeller 2020’de üretilmeye başlanana kadar Daimler, Fransa’daki Hambach fabrikasında (EQ Fortwo) ve Slovenya’daki Novo Mesto tesislerinde (EQ Forfour) mevcut nesil Smart modelleri üretmeye devam edecek.

Daha önce de açıklandığı gibi, 500 milyon Euro yatırım yapılan Hambach tesisi Mercedes-Benz için EQA modelini inşa edecek. Daimler ve Geely, ortaklık girişiminin 2019 sonuna kadar tamamlanmasını bekliyorlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu