Subaru Impreza’nın hikayesi

Subaru Impreza’lar iki gruba ayrılabilir: teknik olarak ilginç ancak başka türlü sade sedanlar, hatchback’ler, çeyrek asrı aşkın süredir satılan stationwagon’lar ve güçlü turboşarjlı benzinli motorlu yüksek performanslı modeller. 

Sonuncusu, 1990’ların ortalarında daha büyük Legacy modelinden ve düşük rekabet seviyelerinden devraldıkları Dünya Ralli Şampiyonası’ndaki başarılarından dolayı daha tutkulu bir ilgi gördü. Mitsubishi’nin Evo ile yaptığı gibi, Subaru da Impreza’yı toplayarak muazzam bir tanıtım kazanmıştı, buna rağmen – Mitsubishi gibi – artık küresel pazarlama stratejisinin bir parçası olarak motor sporlarını kullanmıyor.

İmpreza’yı tanıyalım

Impreza Turbo

Yüksek performanslı versiyonlar başlangıçta İngiltere’de basitçe Impreza Turbo 2000 olarak biliniyordu ve hem sedan hem de stationwagon stilleri ile sunulmuştu. Stationwagon daha pratikti, ancak sedanların daha sert yapısı, daha sert kullanıldığında daha iyi ele oturmaları anlamına geliyordu.

Rallideki değeri

Motor sporlarına katılımı, Impreza’nın popülerliğini çok hızlı bir şekilde artırdı. İlk kez 1993 yılında Dünya Ralli Şampiyonasında görüldü ve ilk etkinliğini (Yunanistan’daki Akropolis Rallisi) ertesi yıl Carlos Sainz’in ellerinde kazandı. Sainz ve takım arkadaşı Colin McRae, 1995 yılında sert bir şekilde savaştı ve finalde İngiliz turunda puan kazanmaya başladı. Etkinliği (1994’te yaptığı gibi) McRae kazandı ve onunla birlikte Dünya Şampiyonası unvanını aldı ve bir İngiliz şoförü için ilk oldu.

McRae Serisi

Üreticilerin sık sık yaptığı gibi, Subaru standart yol vagonunun özel bir versiyonunu üreterek motor sporları başarısını belirledi. McRae Serisi, yıllar boyu Impreza’ların klasik renk şeması olarak kalan koyu mavi boya ve altın jantlara sahipti.

Çokta ateşli değil

Turbo otomobiller daha heyecan verici olsa da, turbo olmayan Impreza’ların araba kullanmak için de harika olabileceğini hatırlamakta fayda var. Mükemmel bir örnek, 1997’de başlatılan ve motor kaputu üzerinde hava girişi olmadığı için kolayca turbo olmadığı anlaşılan bir örnektir. Temelde ön sis farlarına ve biraz da farklı tekerlek ve lastiklere sahip bir GL, en düşük güçteki turboların bile idare edebileceği 200bhp’nin çok uzağında, en fazla 116bhp üretti. Düz bir çizgide yavaş olmasına rağmen, tüm Impreza’ların paylaştığı düşük ağırlık merkezi ve yumuşak ama iyi ayarlanmış süspansiyon sayesinde kesinlikle çok keyifle kullanıldı.

22B

20. yüzyılın en sevilen Impreza’larından biri 22B özel serisiydi. Her zamankinden daha geniş kaporta ve alçaltılmış süspansiyon ve fren vardı.  2.2 litreden %10 kadar büyüyen motor hacmi, o zamanki Japon performans arabaları için kabul edilen maksimum rakam olan 280bhp’i resmen üretti.

RB5

Az sayıda üretilen bir başka hızlı Impreza, 1999’un RB5’iydi. 22B’den veya daha sonraki P1’den daha düşük güçteydi, özellikle ralliyi geliştiren ve koşturan İngiliz firmasının adını taşıyan isteğe bağlı Prodrive Performance Pack’le donatılmışsa hala oldukça hızlıydı arabalar olabiliyorlardı. RB, Subaru tarafından o zaman şoför olarak çalışan ve kısa bir süre sonra hikayemize yeni bir görünüm kazandıracak olan Richard Burns için durdu.

Yeni bir Impreza

Orijinal model 2000 yılında biraz daha büyük bir modelle değiştirildi. Tüm versiyonlarda sıkça değiştirilen ve arabaya bugeye, blobeye ve hawkeye gibi takma adlar verilmesine neden olan çok farklı farları vardı.

İkinci nesil WRX

WRX, turboşarjlı Impreza’ların ismi olmuştu ve STI (Subaru Tecnica International) gerçekten hızlı olanlar için bir eklentiydi. Subaru, birkaç yıl boyunca yıllık bazda yeni bir WRX piyasaya sürdü, bazı versiyonlar diğerlerinden belirgin şekilde daha iyi ve motorun kapasitesini hızlanma performansı üzerinde çok fazla bir etkiye sahip olmasa da 2 ila 2,5 litreye çıkardı.

UK300

Yeni dönemin ilk özel serisi, yalnızca geleneksel mavi ve altın renk şemasında satılan 2001’de UK300. Motorun güç çıkışı – bu noktada hala iki litrelik – standart olarak 215bhp veya Performans Paketi ile 245bhp idi.

Burns şampiyonluk oldu

2001’de daha önce bahsedilen Richard Burns, Dünya Ralli Şampiyonasını kazanan üç Impreza sürücüsünün (McRae’dan sonra ve Petter Solberg’den önce) ikincisi oldu. Başarısının sırrı tutarlılıktı. Her biri en yakın rakipleri için üçe kıyasla yalnızca bir tur kazandı, ancak daha çabuk emekli oldu ve podyumda herhangi pilottan daha sık göründü. Burns daha sonra beyin tümörü geçirdi ve 34 yaşında, Dünya Şampiyonu olduktan dört yıl sonra öldü.

Burns anısına

Burns, ölümünden sonra STI’nın özel bir versiyonu olan RB320 tarafından onurlandırıldı. Baş harfleri kendisine aitti ve 320, Performans Paketini satın aldıysanız zaten bir STI’da sahip olabileceğiniz kilowatt cinsinden motorun artan güç çıkışına atıfta bulundu. RB320 ayrıca, diğer şeylerin yanı sıra, standart otomobilden daha düşük bir sürüş yüksekliği veren süspansiyona da sahipti.

Hatchback dönemi

2007’de başlatılan üçüncü nesil Impreza, hatchback gövdesi stiline sahip ilk model oldu. Bu, hatchback konusunda diğer ülkelerden daha istekli olan İngiltere alıcıları için tek seçenekti.

2007 WRX

Bu neslin ilk ateşli Impreza’sı, düşük vites oranlarına rağmen hemen önceki WRX’ten daha yavaştı, daha düşük yakıt ekonomisine ve CO2 emisyonuna sahipti. Bu muhtemelen, hatchbacklerde genellikle salonlardan daha kötü olan aerodinamik sürtünmeden kaynaklanıyordu. Motor eskisinden daha aşağıda monte edildi ve bu yol tutuşa yardımcı oldu, ancak Subaru’nun yumuşak süspansiyon için düşkünlüğünün bu zamana kadar alındığına dair bir eleştiri vardı. Subaru, 2009 model yılı için aracı daha sıkı hale getirerek cevap verdi.

Cosworth

Impreza’nın adını taşıyan son güçlü araba Cosworth STI CS400 idi. Tüm zamanların en başarılı Grand Prix motorundan sorumlu olan İngiliz şirket olan Cosworth, güç üretimini 395bhp’ye yükseltmeyi de içeren tüm geliştirme çalışmalarını gerçekleştirdi. 50.000 £ ‘ya mal olan araba, 0-100 kmh hızlanması 4.6 saniyelik değere sahipti, ancak daha yumuşak bir vites değiştirme ile muhtemelen bundan daha iyisini yapabilirdi.

İsmini kaybetti

Cosworth anormaldi çünkü Subaru göründüğü zaman Impreza adını yalnızca dizel ve turbo olmayan benzinli araçlar için kullanmaya karar vermişti. Serideki son otomobil (şimdiye kadar) sadece WRX STI olarak biliniyordu. Son nesil, 2018 yılında İngiltere’de satışa sunuldu.

Isle of Man’de

Subaru, WRX STI ile Isle of Man TT yarışında araç rekorunu kırmak için başarılı girişimlerde bulundu. Yerel ralli sürücüsü 2011’de hafifçe değiştirilmiş bir otomobille yeni bir iz bıraktı ve daha sonra bu beş yıl sonra rekabete hazırlanan olağanüstü güçlü bir araçta yıkıldı. 205 kmh ortalama hızı Peter Hickman’ın 217kmh’lik mevcut rekoru ile karşılaştırıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu