14 yaşındaki kızdan kör nokta sorununa çözüm

Muhtemelen hemen herkes kör nokta gibi sorunlarla maruz kalmıştır. Kör noktaların bir sebebi de araçlarımızın A sütunları. Özellikle modern dünyada otomobil ile ilerlerken bu tür kör noktalar oldukça tehlikeli olabiliyor.

Otomobil üreticilerinin bu soruna yönelik çözümleri şimdiye kadar nesneleri algılamak ve sürücüleri sesli veya görüntülü şekilde uyarmak için geliştirilen çeşitli Kör Nokta Bilgi sistemleri oldu. 14 yaşındaki Alaina Gassler ise yeni ve potansiyel olarak daha faydalı bir şeyle karşımıza çıktı.

“Kör Noktaları Kaldırarak Otomobil Güvenliğini Artırma” adlı proje, Bilim ve Toplum Derneği’nin ortaokul öğrencileri için düzenlediği Broadcom MASTERS yarışmasında sunuldu ve kazandı. Genç kız, Samueli Vakfı’nın 25.000 Dolar’lık ödülünün de sahibi oldu.

kör nokta

Gassler’in prototipi bir web kamerası, projektör ve A sütunu tarafından engellenen alanı doldurmak için 3D yazıcı ile oluşturulmuş malzemelerden oluşuyor. Web kamerası, A sütununun dışına monte ediliyor ve sürücü koltuğunun üstüne takılı bir projektörün yardımıyla, A sütununa yansıtılıyor. A sütununa ise görüntünün daha net olması için koyu renkli yansıtıcı bir kumaş sarılmış.

Alaina Gassler‘a göre bu malzeme ışığı sadece ışık kaynağına doğru yansıtıyor. Şoförün hemen yanına yerleştirilen projektör sayesinde, bu görüntüyü sadece aracı kullanan kişi görebiliyor, diğer yolcular ise sadece koyu renkli bir kumaş görüyor.

Üreticiler kör nokta asistanlarına bu kadar çok yatırım yaparken, ‘Gassler’in fikri birileri tarafından alınma şansına sahip olacak mı yoksa sadece bir prototip olarak mi kalacak?’ bunu hepimiz göreceğiz. Her ne olursa olsun, genç kızın bu zekası karşısında saygı duyuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu