İşte KKTC’nin yerli otomobili: Günsel B9

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti uzun zamandır beklenen ilk yerli otomobilini tanıttı. Türk mühendis ve tasarımcılarının uzun çalışmaları sonucu ortaya çıkan Günsel, ilk modeli B9 ile yollara çıkmaya hazırlanıyor.

Yakın Doğu Üniversitesi AR-GE ekipleri ve Otomotiv Mühendisliği Bölümü tarafından ortaya koyulan Günsel B9 ilk olarak sarı, mavi ve kırmızı renklerle sunulacak. Günsel B9’u ise ilerleyen dönemde SUV model J9 izleyecek.

KIbrıs’ta bir otelde düzenlenen tanıtıma KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, YDÜ Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel, Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel’in yanı sıra birçok yerli ve yabancı iş insanı katıldı. Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel yaptığı konuşmada, “Babamız Dr. Suat Günselin kurduğu hayali; tasarımdan hep birlikte, tek vücut, tek yürek, büyük bir inançla, gece gündüz çalışarak gerçeğe dönüştürdük” ifadelerini kullandı.

Yakın Doğu Üniversitesi içerisinde kurulan fabrikadan yollara çıkması planlanan Günsel B9’un seri üretimine 2021 yılında başlanacak. Markanın üretim kapasitesinin 2025 yılına gelindiğinde 20.000’e ulaşması bekleniyor.

Günsel’in ilk modeli olma özelliği taşıyan hatchback model B9, yüzde yüz elektrikli bir otomobil. Tek şarjda 350 km yol kat edebilen aracın motoru 140 kW’lik güç üretebiliyor. 100 km/s hıza 8 saniyede ulaşabilen B9’un azami sürati ise 170 km/s olarak belirlenmiş. Yüksek hızlı şarjla bataryalarının tamamı 30 dakika gibi çok kısa bir sürede doldurulabilen B9, standart olarak şarj edilmesi durumunda ise 7 saate ihtiyaç duyuyor.

Bugüne kadar gizli tutulan ikinci modelin maketi de davetlilere sunuldu. SUV bir model olarak tasarlanan ve J9 adı verilen modelin geliştirme sürecienin 2022 yılında tamamlanması bekleniyor. Pototipinin de yine 2022 yılının içerisinde tanıtılması planlanan elektrikli SUV modelin seri üretimi ise herşey yolunda giderse 2024 yılında başlayacak.

Davetliler tarafından da büyük ilgi gören ve beğenilen Günsel B9’un üretimi için artık gün sayılıyor. Ne diyelim darısı Türkiye’nin yerli otomobilinin başına.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu