Nisan ayında Hindistan’da hiç sıfır otomobil satılmadı

Koronavirüs salgını tüm dünyayı etkilerken, otomotiv sektörü de pandemiden nasibini aldı. Otomotiv sektörünün en çok etkilendiği ülkelerden biri ise Hindistan oldu. Business Today’ın açıkladığı verilere göre 1.35 milyar nüfuslu ülkede Nisan ayı boyunca sıfır otomobil satışı gerçekleşmemiş.

Hindistan’daki sıkı önlemler, tüm otomobil fabrikalarını ve bayilerini kapılarını kapatmaya zorlamıştı. Bu nedenle geçen ay hiç sıfır otomobil satışı gerçekleşmemiş oldu.

Otomobil üreticileri sadece ülke dışında satış gerçekleştirebildi. Bu rakamların da oldukça sınırlı kaldığını söyleyelim. Maruti Suzuki, 632 otomobil ihracatı gerçekleştirirken, Mahindra ise 733 araç ihraç etmiş durumda.

Hindistan’ın ana geçim kaynaklarından biri olan tarım sektöründe kullanılmak üzere traktörler ve diğer tarım araçların satışına ise devam ediliyor. Bu bağlamda Mahindra, Nisan ayı boyunca 4.716 traktör satışı gerçekleştirmiş.

”Mahindra’da, kısıtlama kaldırıldıktan sonra ekosistemimizi tekrar başlatmak için başta bayilerimiz ve tedarikçi ortaklarımız olmak üzere tüm paydaşlarımızla el ele çalışıyoruz. Tüm çalışanlarımızın güvenliği operasyonlarımıza devam ederken bizim için büyük önem taşımaktadır.” diyen Mahindra otomotiv bölümü genel müdürü Veejay Nakra, ”Bayilerimizin yakında açılacağını ve stoklarımızın satışın ilk birkaç haftasını idare etmesini ümit ediyoruz. İhracat pazarında Nisan ayında 733 araç sattık.” ifadelerini kullandı.

Yeniden normale dönmek zor olacak

Hindistan’da kısıtlamalar sonunda hafifletilecek olsa da, bu durum otomobil üretiminin hızla yeniden başlayabileceği anlamına gelmiyor. Business Today, ülkedeki bazı otomotiv şirketlerinin koronavirüs tarafından büyük ölçüde etkilendiğini ve ülkenin çeşitli yerlerinde bulunan fabrikalarda parça eksikliğinin büyük etkilere neden olabileceğini bildirdi.

“Zor olacak. Bir otomobilin montajı çok karmaşık bir süreçtir ve binlerce parça içerir. Bir parça bile mevcut değilse, o zaman araba yapılamaz, ”diye konuşan Honda Hindistan kıdemli başkan yardımcısı ve pazarlama ve satış direktörü Rajesh Goel, “Hükümetin talimatlarını bekliyoruz ve kendimizi dahili olarak hazırlamaya başladık. Şimdilik tek söyleyebileceğim uzun ve yavaş bir süreç olacak. Kimse endüstrinin her zamanki gibi iş durumuna ne zaman ulaşacağını söyleyemez.” ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.

Bazı markalar çalışmalarına hali hazırda başlamış durumda. MG Motor, müşterilere teslim edilmek üzere bekleyen 15.000 otomobil birikmiş olmasına rağmen, Nisan ayının son haftasında Halol’daki tesislerinde küçük çaplı operasyonlara ve üretime başlamış durumda.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu