2020 yılında en çok beyaz renkli otomobiller tercih edildi

Bir seneyi daha geride bırakırken otomobil sektöründeki istatistikler de ortaya çıkmaya başladı. Yapılan araştırmaya göre 2020 yılında da beyaz renkli otomobiller en çok rağbet görmüş durumda. Bu rengi ise siyah ve gri renkleri takip etmiş.

Beyaz renk global anlamda %38’lik oran ile net bir şekilde öne çıkıyor

Bu renkler her ne kadar çoğu kesim tarafından sıkıcı olarak kabul edilseler de özellikle ikinci elde aracın satış fiyatını düşürmedikleri için popüler kalmaya devam ediyorlar. Beyaz renk global anlamda %38’lik oran ile net bir şekilde öne çıkarken bu rengi %19 ile siyah ve %15 ile gri renkleri takip ediyor. Yapılan araştırmada gri ve gümüş ayrı tutulmuş, gümüş renginin oranı ise geçtiğimiz yıla göre azalarak %9 olarak açıklandı.

Mavi, kırmızı, kahverengi ve sarı daha sonra geliyor

Otomobil boyama sektöründe önden gelen firmalardan olan Axalta’nın yaptığı araştırmada sürpriz olmamış gibi görünüyor. %7 ile mavi renk 5.liği elde ederken %5 ile kırmızı renk de hemen onun arkasından geliyor. Bu yıl üretilen araçların %3’ünün kahverengi/bej renkte olduğu aktarılırken sarı/altın renkli araçların oranının ise %2 olduğu belirtiliyor. Yeşil renginin ise pazardaki oranı %1 olarak hesaplanmış.

Axalta’nın global renk ürün müdürü Nancy Lockhart, ”Raporda yansıtılan tüketici satın alma eğilimleri, gelecek için yenilikçi renkler geliştirmemizi sağlıyor” ifadelerini kullandı. Lockhart ayrıca “Bu verileri müşterilerimizle paylaşmaktan ve sektör lideri renk teknolojimizi, derin pazar deneyimimizi ve trend verilerini müşterilerimizle birlikte dinamik renkleri hayata geçirmek için bir araya getirmekten mutluluk duyuyoruz.” diye konuştu.

Ülkemizde de durum küresel oranlardan çok farklı değil. Bölgelere göre renk tercihlerine baktığımızda Avrupa’da gri ve beyaz renkli otomobiller %25’lik oran ile liderlikte olduğunu görüyoruz. Ülkemizde de Siyah, mavi ve gümüş renkleri ise onları takip ediyor. Kuzey Amerika’ya geçtiğimizde ise dünya ile paralel bir sıralama olduğu anlaşılıyor. Beyaz otomobillerin en çok tercih edildiği kıta ise %48 ile Asya olmuş. Çin’de %57 oranında beyaz otomobil tercih edilmesinin bu sonuçtaki katkısı büyük.

Sizler otomobil satın alırken renk tercihini neye göre yapıyorsunuz? İkinci elde güçlü olan bu renklerin aksine daha farklı renkler tercih ediyor musunuz?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu