Yeni sürücüler için 8 önemli tavsiye

Motorlu taşıtlar yıllardır hayatımızda önemli bir rôl oynuyor. Hayatın hemen her alanında kullandığımız motorlu taşıtlar tabi ki bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Bu riskleri en aza indirmek için güvenli ve dikkatli sürüş alışkanlıkları kazanmak oldukça önemli. Biz de özellikle ehliyetini yeni alan sürücüler için 8 önemli güvenlik faktörünü bir araya getirdik.

Emniyet kemeriniz her zaman takılı olsun

Her şeyden önce arabanıza bindiğiniz anda ilk yapmanız gereken emniyet kemerini takmak olmalı. İster trafikte, ister uzun yolda ya da markete ekmek almaya gidiyor olun, emniyet kemeriniz her zaman takılı olsun. Bu sadece yeni sürücüler için değil tüm sürücüler için geçerli. Ayrıca tam güvenli sürüş için araçtaki diğer yolcuların da emniyet kemerini taktıklarından emin olmalısınız.

Her zaman pür dikkat olun

Otomobil kullanırken çevrenize, çevrenizdeki diğer araçlara ve yayalara dikkat etmek her zaman önemlidir. Çoğu zaman, bir sürücünün veya bir yayanın hatası nedeniyle bir kaza meydana gelebilir, ancak dikkatli olursanız bu kötü sonuçların önüne geçebilirsiniz.

Trafik ışık ve işaretlerini takip edin

Günün hangi saatinde olursanız olun trafik işaret ve ışıklarına uymalısınız. Ayrıca sarı ışığın amacının sürücüleri yavaşlatmak ve durmaya hazırlanmaları için bilgilendirmek olduğunu unutmayın. Trafik lambasında sarının yanması kırmızıya dönmeden önce kavşaktan geçmek için gaza basmanın bir işareti olarak görülmemeli. Aynı zamanda kırmızı ışıkta dururken de sarının yanması harekete geçebilirsiniz ya da kornaya asılabilirsiniz anlamı taşımıyor.

Sinyal lambalarınızı kullanın

Sürüş sırasında diğer otomobillere sinyallerle bilgi aktarmak oldukça önemli. Şerit değiştirirken ya da dönüş yaparken sinyalleri kullanmak sizleri çeşitli kötü durumlara girmenizi engelleyecektir. Yenilen küfürlerden bahsetmiyoruz bile!

Sakin olun

Özellikle İstanbul gibi bir şehirde araç kullanıyorsanız sakinliğinizi kaybetmeniz oldukça kolay. Burada önemli olan sakin kalmayı başarmak ve gereksiz yere korna çalmamak. Trafiğin ortasında ‘stop’ eden aracın arkasında kalıp ona korna çalmak ya da bağırmak diğer araçtaki sürücüyü tedirgin etmekten başka bir işe yaramıyor ve bu durum maalesef işleri daha da yavaşlatıyor. Kaldı ki ‘stop’ eden kişi siz de olabilirsiniz.

Telefonunuzu uzak tutun

Sürüş sırasında telefonunuzdan birisiyle konuşup mesajlaşmak hiç de iyi bir fikir değil. Acil durumlarda aracınıza bağlı bir telefondan konuşmak kabul edilebilir olsa da en güvenli yol aracınızı kenara çekip konuşmak olacaktır.

Alkollüyken araç kullanmayın

Alkol kullanabilirsiniz ya da araç kullanabilirsiniz ancak hiçbir zaman ikisini bir arada yapmayın. Bu tür durumlarda araç kullanmaktan kaçınmak en güzel yol. Ayık bir arkadaşınızdan otomobilinizi kullanmasını rica edebilirsiniz ya da eve dönmek için toplu taşıma araçlarını tercih edin.

Aracınızı tanıyın

Daha önce kullanmadığınız bir aracın direksiyonuna geçmeden önce tüm kontrollere aşina olduğunuzdan emin olun. Özellikle akşam vakti araç kullanacaksanız tüm aydınlatma elemanlarını test edin.

Bu saydığımız kurallar tabi ki her sürücü için geçerli ancak ehliyetini yeni alacak olan arkadaşları bu şekilde bir kez daha uyarmak istedik. Güvenli sürüşler.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Sinyal kullanın ve alkollu araç kullanöayın maddeleri üzdü? Insanlara bunu hatırlatmak durumunda olmak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu