Renault ve Dacia otomobillerini 180 km/s ile sınırlayacak

Renault ve Dacia, azami hızlarını elektronik olarak limitleyerek trafik kazalarının sayısını azaltmayı hedefliyor.

‘Güvenlik Koçu’ olarak adlandırılan sistem, hız sınırını yerel kanunlara göre belirleyecek

Bu düşünceni sonucu olarak, markaların gelecekteki modelleri 180 km/s hızın üzerine çıkamayacak. Volvo’nun ardından bu kararı alan üreticiler, araçlarını otomatik bir sistem yardımıyla sınırlayacak. ‘Güvenlik Koçu’ olarak adlandırılan sistem, hız sınırını yerel kanunlara göre belirleyecek. Bu sistem aynı zamanda yol ve hava koşullarını da hesaba katacak.

Bu karar geçtiğimiz hafta Groupe Renault CEO’su Luca de Meo tarafından bir hissedarlar toplantısında açıklandı. Ölümcül kazaların üçte birini aşırı hız sonucu oluştuğunu belirten Luca de Meo, ”Hız sınırı her derde deva değil, ancak bir insan hayatını bile kurtarabilirseniz buna değer.” ifadelerini kullandı. 2022 itibarıyla Megane-E, fabrika çıkışında etkinleştirilmiş otomatik bir hız sınırlayıcıyla gelecek.

Bu kararın olumlu sonuçlar doğurmasını bekleyebiliriz. Örnek vermek gerekirse, daha önce hız sınırının olmadığı Alman A24 karayolunun 62 km’lik bölümüne 130 km/s’lij sınır getirilmişti. 2002 yılında alınan bu kararın ardından kazaların yarı yarıya azaldığı kayıtlara geçti. 1996 ile 2002 yılları arasında 1.850 sürücünün yaralandığı yolda, hız sınırın ardından aynı zaman diliminde bu sayının 799’a düştüğünü belirtelim.

Bilindiği gibi Volvo, geçen yıldan bu yana otomobillerinin azami hızını 180 km/s ile sınırlandırıyor. Bu karar eleştirilere yol açmış olsa da İsveçli üretici geri adım atmadı. Volvo konu hakkında ‘eğer hayat kurtarabileceklerse, potansiyel müşterileri kaybetme konusunda sorun yaşamayacaklarını’ belirtmişti.

Bakalım Renault ve Dacia bu kararın ardından nasıl bir tepki ile karşılacak?

Not: Renault Megane eVision Concept görselleri kullanılmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu