Volkswagen’in ilginç konsept otomobilleri

Konsept modellerden bazıları görsel açıdan oldukça fark yaratırken kimisi ise içerisinde barındırdığı teknolojilerle adeta günümüze ışık tutuyor.

Volkswagen çok uzun zamandır hayatımızda. Şimdiye kadar birçok farklı model üreten marka bu süreçte birçok farklı tasarım felsefesi benimsedi. Farklı tasarım felsefelerinin kökeninde ise tabi ki Volkswagen tasarımcıları yatıyor. Volkswagen’in uzun üretim hayatı boyunca otomobillerinin ileride nasıl görüneceğine dair kafa patlatan tasarımcılar birçok farklı konsept otomobil ortaya koydu. Biz de onlardan bazılarını sizler için derledik.

Konsept modellerden bazıları görsel açıdan oldukça fark yaratırken kimisi ise içerisinde barındırdığı teknolojilerle adeta günümüze ışık tutuyor. Bu süreçte, yakın geleceğe dair ipuçları barındıran konsept otomobillerin yanı sıra otomotiv sektörünün sınırlarını zorlayan eğlenceli konsept otomobiller de ortaya konmuş.

Volkswagen-Italdesign Machimoto

1980’li yıllar otomotiv endüstrisinin nerelere varabileceği konusunda sınırların zorlandığı bir dönemdi. Volkswagen de 1986 yılında Italdesign Machimoto konseptiyle otomobillerin ileride nasıl görüneceğine dair kendi yorumunu ortaya koydu. Golf GTI’dan alınan 139 beygirlik motora sahip üstü açık bir otomobil olan Machimoto, motosiklet selesi şeklindeki koltuklarıyla da bir hayli ilginç görünüyordu. Direksiyona dönüşebilen gidonlarla kullanılabilen otomobil üretim bandını tabi ki göremedi ancak o dönemde bazı filmlerde kendine yer bulmayı başarmış.

Volkswagen Scooter Concept

1986 yılından bir diğer konsept model olan Scooter çevik bir üç tekerlekli araç olarak görücüye çıkarıldı. Önden çekişli yapıya sahip olan model arkadaki tek tekerleği ve martı kanadı kapıları ile oldukça ilginç görünüyordu. Sadece 635 kg’lık bir ağırlığa sahip olan aracın harekete geçmesi için ise 40 beygirlik bir motor yeterli bulunmuş.

Volkswagen Futura

1980’li yılların konsept otomobil ideolojisini en iyi yansıtan modellerden biri de Volkswagen Futura konsepti olmuştur. Park sensörleri, sürücü asistan sistemleri, navigasyon, yerleşik bir bilgisayar ve elektronik park freni ile Futura konsepti adının hakkını tamamen veriyor. Günümüz otomobillerine ışık tutan bu konsept otomobil her ne kadar üretime geçmemiş olsa da bu ruhun Volkswagen ID.3‘te yaşadığını söylemek yanlış olmaz.

Volkswagen W12 Concept

Takvimler 1997 yılını gösterdiğinde ise Volkswagen tamamen farklı bir konsept ile tüm sektörü şaşırtmayı başardı. Markanın W tipi motorlarına ışık tutan W12 konsepti 600 beygir gücündeydi ve sadece 1.200 kg ağırlığa sahipti. Yaklaşık 3.5 saniyede 100 km/s hıza ulaşan otomobilin efsanevi Bugatti Veyron‘un atası olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Volkswagen Magellan

2002 yılında tanıtılan Magellan markanın İspanya’daki tasarım merkezinde ilk SUV modellerinin sinyallerini içeriyor. 19 inç jantlara ve havalı süspansiyon sistemine sahip olan bu konsept otomobil de daha sonra Touareg’e dönüşecekti.

Volkswagen EcoRacer

2005 yılında henüz Volkswgen’in başı dizel otomobillerle derde girmemişti ve dizel motorlarını çeşitlendirmek istiyordu. Markanın dizel motorlu küçük ve hafif bir spor otomobili EcoRacer Tokyo Otomobil Fuarı’nın yıldızlarındandı. Ortada konumlandırılan 136 beygirlik motor küçük spor otomobili 6.3 saniyede 100 km/s hıza ulaştırabiliyordu. 229 km/s hıza ulaşabilen konsept otomobilin tavan ve ön camının çıkarılabilir olması onu farklı kılan diğer özellikleriydi.

Volkswagen XL Sport

2014 XL Sport konsepti Ducati ile geliştirilen iki silindirli motoru ile gerçekten fark yaratmıştı. 5.7 saniyede 100 km/s hıza ulaşabilen araç, kapı tasarımı dahil tam bir spor otomobil gibi görünüyor. Hatta aracın sahip olduğu tur zamanlayıcısı da aracın sportif karakterini ortaya koyuyordu. Ancak bu model de şimdiye kadar üretim bandıyla tanışamadı.

Sizce Volkswagen’in en başarılı konsept otomobili hangisi?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu