BMW’nin yeni boya uygulaması sınırsız özelleştirme vadediyor

BMW yeni bir boya uygulaması geliştirdi. Aşırı püskürtme içermeyen yeni boya uygulaması çevreciliğiyle övünürken aynı zamanda farklı tasarımlara da olanak sağlıyor.

Yeni sistem maskelemeye gerek duymadan iki renkli uygulamalar yapabiliyor

Boyayı daha hassas şekilde uygulayabilen bu sistem EcoPaintJet Pro olarak adlandırılmış. İki renkli seçenekler de dahil olmak üzere karmaşık tasarımları kolayca boyayabilen EcoPaintJet Pro, daha hızlı ve ucuz olmasıyla da öne çıkıyor.

Yeni sistem atomize boya parçalarını elektrostatik yardımıyla bir boya tabancası ile yüzeye uygulamak yerine yeni bir jet uygulamasını benimsemiş. İşlem, 1 mm ila yaklaşık 50 mm arasında değişen kalınlıklarda kenar tanımlaması sağlayan delikli bir plaka kullanıyor. Bu sistem oldukça hassas olduğu için herhangi bir maskeleme yapılmasına gerek duyulmadan iki renkli işlemlere olanak sağlıyor.

BMW’den yapılan açıklamaya göre kişiselleştirme seçenekleri “neredeyse sınırsız”. Çünkü gövde panellerini maskelemek için insan gücüne ihtiyaç duyulmuyor. Bunun yerine, bir tasarım bilgisayarda programlanıyor ve bir mürekkep püskürtmeli yazıcı gibi gövde panellerini boyanabiliyor.

Boya ve personel masraflarının azalması ile birlikte bu sistem geleneksel uygulamalardan daha ucuz bir yol olarak görülüyor. Aynı zamanda kişiselleştirme seçeneklerinin de neredeyse sınırsız olması ile bu uygulamanın ilerleyen dönemde yaygınlaşması beklenebilir. Daha az boya kullanmak aynı zamanda daha az atık anlamına da geliyor. Bu işlem aynı zamanda daha hızlı olduğu için boyahanenin sıkışmış havaya daha az ihtiyaç duyması anlamına geliyor. Yani, dolaylı olarak yeni sistem ile birlikte elektrik tasarrufu da yapılabiliyor. Marka, bu yeni sürecin aslında yaklaşık 6.000 megavatlık güç tasarrufu sağlayacağını ve boyahanenin karbon ayak izini yılda yaklaşık 2.000 ton azaltacağını tahmin ediyor.

BMW AG’nin üretim müdürü Milan Nedeljković yeni uygulamaları hakkında yaptığı açıklamada “Üretimde en yüksek verimlilik, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme standartlarını kullanmak istiyoruz. Bu akıllı boyama teknolojisi, yenilikçi bir üretim süreci için tüm gereksinimleri karşılıyor ve aynı zamanda benzersiz müşteri avantajları sunuyor.” ifadelerini kullandı.

BMW yeni sistemini 2022 yılı ile birlikte özel bir M4 modelinde kullanmayı planlıyor. Az sayıda üretilecek bu modelin ardından yeni boya uygulamasının diğer araçlara da aktarılmasını bekliyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu