Peugeot içten yanmalı motorlara veda ediyor

Peugeot CEO’su Linda Jackson markanın Avrupa için tamamen elektrik enerjisine geçeceğini ve 2030 yılına gelindiğinde kıtada yalnızca elektrikli otomobiller satacağını açıkladı.

Peugeot, 2030’dan sonra Avrupa’da içten yanmalı motora sahip modelleri piyasaya sürmeyeceğini açıkladı

Jackson, şu anda Stellantis’in bir parçası olan Fransız otomobil üreticisinin 2030’dan sonra Avrupa’da içten yanmalı motora sahip modelleri piyasaya sürmeyeceğini söyledi. Bunun yanı sıra Fransız üretici diğer pazarlarda geleneksel motora sahip araçların satışına devam edecek.

Jackson, Automotive News Europe’a verdiği demeçte, “Yeni platformlara (STLA Small,Medium, Large) geçiş ile birlikte 2030 yılına kadar Avrupa’da tüm modellerimiz elektrikli olacak. Ama yine de uluslararası müşterilerimiz için içten yanmalı modelleri sunmaya da devam edeceğiz.” diye konuştu.

Avrupa Birliği, 2035 yılına kadar Avrupa’da satılan tüm yeni otomobillerin sıfır emisyonlu araçlar olmasını istiyor. Bu açıdan baktığımızda Peugeot yeni regülasyonları beş yıl erken geçiş yapacak gibi görünüyor.

Peugeot, 2030 yılına kadar tamamen elektrikli modellere geçecek olan tek marka değil tabi ki. MINI, Volvo, Jaguar gibi markalar da benzer tarihlerde hatta daha önce elektrikli ürün gamına geçiş yapacak. Bunun yanı sıra Stellantis çatısı altındaki birçok firma da bu konuda Peugeot’u geride bırakacak. Yapılan açıklamalara göre DS 2026 yılı ile birlikte sadece elektrikli modellere yönelecek, 2027’de Alfa Romeo aynı politikayı izlemeyi planlarken, 2028 yılı ile birlikte Opel de elektrikli marka kervanına katılacak.

Grubun daha çok küçük modelleri ile öne çıkan Fiat ve Citroen gibi markaları için ise işler biraz daha karışık. Yüksek maliyetli elektrik motorları ve batarya paketleri, özellikle küçük otomobiller için hayatı zorlaştırıyor. Bu markaların ilerleyen dönemde nasıl bir yol izleyecekleri henüz net değil. Ancak Stellantis grubu genelinde 2030 yılına kadar Avrupa’daki satışların yüzde 70’ini ve ABD’de yüzde 40’ını elektrikli ve hibrit araçların oluşturmasını planlandığını söyleyelim.

Stellantis, önümüzdeki birkaç yıl içinde tüm modelleri ile EV uyumlu platformlara geçirmeye hazırlanıyor. Ancak bu platformlar aynı zamanda elektrikli otomobillerin toplu olarak benimsenmesi yolunda henüz fazla yol katetmemiş ülkeler için geleneksel içten yanmalı motorlara ev sahipliği yapabilmesi adına oldukça esnek tasarlanacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu