Toyota’dan kendi kendine drift yapabilen otomobil

Teknoloji her geçen gün gelişirken otomotiv endüstrisi de otonom sürüş konusunda yeni adımlar atıyor. Otonom sürüşü farklı bir boyuta taşımak isteyen Toyota Araştırma Enstitüsü (TRI), bir aracın otonom olarak pistte başarılı bir şekilde drift yaptığını ortaya koyan video ortaya koydu.

Toyota, drift efsanesi Ken Gushi’den birçok tüyo almış.

Paylaşılan bu teknoloji sadece bir tanıtımdan ibaret gibi görünüyor olsa da Toyota’nın bu konuyu oldukça dikkate aldığını söylemeliyiz. Otonom drift yapabilen bu araç, normal sınırların ötesinde kontrolü sağlamak için TRI’nin Doğrusal Olmayan Model Öngörülü Kontrolü de dahil olmak üzere birçok ileri teknolojiyi bir araya getiriyor.

Otomobiller, özellikle ıslak, karlı, buzlu koşullarda yol tutuşunu kaybedebiliyor. Bazı durumlarda kuru zeminlerde de bu durum geçerli olabiliyor. Toyota, aracına bu durumlarla başa çıkmayı öğreterek, en çok ihtiyaç duyuldukları anda gelişmiş sürücü destek sistemlerini daha kullanışlı hale getirmeyi amaçlıyor.

TRI’nin İnsan Odaklı Sürüş Araştırma ekibi kıdemli yöneticisi Avinash Balachandran, “TRI’da amacımız, insanları değiştiren ve güçlendiren ileri teknolojileri kullanmak, onların yerini almak değil. Bu proje sayesinde, en zorlu acil durumların üstesinden gelebilmek ve insanları yolda daha güvenli tutabilmek için sürücülere profesyonel bir yarış arabası sürücüsünün içgüdüsel refleksleri ile otomobilin kontrol edilebilir olduğu bölgeyi genişletiyoruz.” diye konuştu.

Videoda gördüğünüz Supra, bilgisayar kontrollü olarak direksiyon, gaz, fren ve vites değişikliği tepkileri verebiliyor. Formula Drift’te kullanılan araçlara benzer şekilde modifiye edilen bu Supra’nın teknolojik anlamda oldukça özel olduğunu söyleyebiliriz.

Drift teknolojisi ile birlikte TRI araştırmacıları araçların performans sınırlarını biraz daha zorluyor. Tasarlanan yazılım ile birlikte araç pistte ilerlerken her saniyenin 20’de birinde yeni bir yörünge hesaplayarak zarif bir şekilde drift yapmaya devam ediyor.

Toyota, güvenlik sistemini tasarlamak için Stanford Üniversitesi’ndeki Dinamik Tasarım Laboratuvarı ile birlikte çalışmış. Bunun yanı sıra GReddy’deki performans uzmanlarından ve drift efsanesi Ken Gushi’den birçok bilgi almış. Toyota, yeni otonom sistemleri ile her sürücüye Gushi’nin araçlar üzerinde sahip olduğu kontrol düzeyini sağlamayı hedefliyor.

TRI araştırmacısı Jonathan Goh, “Islak veya kaygan yollarla karşı karşıya kaldıklarında profesyonel sürücüler viraj boyunca araba ile drift yapmayı seçebilir, ancak çoğumuz profesyonel sürücüler değiliz. Bu yüzden TRI, engelleri tanımlayabilen ve kapalı bir yolda engellerin etrafında otonom olarak drift yapabilen araçlar programlıyor.” ifadelerini kullandı.

İnanılması oldukça güç olsa da kendine kendine drift yapabilen otomobil videoda tam da karşımızda duruyor. Bakalım ilerleyen günler bizlere nasıl teknolojiler gösterecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu