Kawasaki bu sefer motorsiklet değil robot keçi tasarladı

Kawasaki, geçen hafta Japonya’daki iREX robot ticaret fuarındaki sergisinde robotik dağ keçisini tanıttı. Bu robot dağ keçisi gördüğünüz gibi bir insanın üzerine binebileceği kadar büyük.

Bex adlı robot insanları sırtında taşıyabilmesinin yanı sıra 100 kg’a kadar çeşitli yükleri de sırtlayabiliyor.

Konsept keçi, Kawasaki’nin 2015’ten beri Kaleido adlı “Sağlam İnsansı Platform (RHP)” üzerinde çalışan mühendis ekibi tarafından geliştirilmiş. RHP sorumlusu Masayuki Soube, Kawasaki tarafından yayınlanan bir röportajında, “İnsansı robotlar ve tekerlekli robotlar arasında bir fırsat olup olmadığını merak ettik… Bu yüzden dört ayaklı yürüyen bir robot olan Bex’i geliştirmeye başladık. İnsansı robotların geliştirilmesinde geliştirilen yürüme teknolojisinin kesinlikle dörtlü yürüyen robotlara uygulanabileceğine inanıyoruz.” ifadekerini kullandı.

Bex adlı robot insanları sırtında taşıyabilmesinin yanı sıra 100 kg’a kadar çeşitli yükleri de sırtlayabiliyor. Ayrıca Bex’i yükün çeşidine göre şekillendirmek de mümkün. Ayrıca endüstriyel çiftliklerde tesis denetimlerinde kullanılmak adına robot keçi kameralarla donatılmış. Oldukça yüksek yürüme kabiliyetine sahip olan bu robotun doğal ortama ayak uydurması da zor olmayacaktır.

Daha önce de Hyundai benzer bir proje ile karşımıza çıkmıştı. BigDog adı verilen robot köpek de etkileyici özellikleriyle dikkat çekmişti. Ancak Bex sahip olduğu eksta tekerlekler ile bazı alanlarda çok daha kullanışlı olabilir.

Kawasaki dört ayaklı Bex’in yanı sıra iki ayaklı robotlar geliştirmeye devam ediyor. Japon marka fuarda tekerlekli sandalyeyi iten, yaşlılarla konuşan ve sahnede dans eden en son insansı robotunu da sergilemiş durumda.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu