Mercedes’in eski patronu Renault motoru kullanmakta sakınca görmüyor
Daimler eski CEO’su Dieter Zetsche, şirkette geçirdiği 40 yılın aşkın sürenin ardından bu yılın başlarında emekli olmuştu. Zetsche, Topgear’a verdiği röportajda, oldukça ilginç bir iddia ortaya koydu; ‘Günümüzde motorlar müşteriler için önemli değil.” Mercedes-Benz bilindiği gibi bazı modellerinde Renault motoru kullanıyor.
Röportajda Zetsche, şirketin motorlar için Renault ile ortak olmasının ardından Mercedes-Benz A-Serisi satışlarının iki katına çıktığını söyledi. Emekli yönetici, artık motorların çoğu tüketici için ”ayırt edici olmadığını’ da sözlerine ekledi. Meraklılar hala umursuyor diyen Zetsche, ancak bugünün otomobil alıcılarının çoğunun bunu fazla göz önünde bulundurmadıklarını ifade etti.
Zetsche, otonom sürüş ve mobilite teknolojileri ile motorları aynı kategoriye sokarak, bu tür özelliklerin çoğu tüketici için fazla önemli olmadığını belirtti. Başarılı yönetici, bu yüzden de şirketlerin başka firmalarla ortaklığa giderek maliyeti azaltmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Bu açıklamaların, başarısının temelinde mühendislik yatan büyük bir otomobil üreticisinin eski yöneticisi için oldukça cesur ifadeler olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte, otomobil üreticileri arasındaki ortaklıklar yeni birşey değil; otomobil üreticileri yeni teknolojiler, elektrikli araçlar, sürücü destek sistemleri, yeni mobilite girişimleri, otonom araçlar ve çok daha fazlası için maliyet düşürme çabasıyla artık daha sık bir araya geliyor.
Zetsche, bu açıklamaların yanı sıra mühendisliğin öneminin altını çizdi. Mercedes-Benz’in basit araçlar üretmediğini dile getiren yönetici, bir Mercedes’in her zaman Mercedes olduğunu vurguladı.
Dünyadaki otomobil üreticileri her geçen gün yeni zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Uber ve Tesla gibi şirketler müşteri beklentilerini değiştirdi. Daimler, General Motors, Toyota ve diğer eski şirketler otomobilin ve mobilitenin geleceğini sürdürmek, yenilik yapmak ve tanıtmak için çaba gösteriyorlar. Mercedes-Benz için bu, Renault motoru kullanmak anlamına geliyordu.
Süreç bu şekilde ilerlerse, bu tür ortaklıkların yarınlarda nereye varacağını ve tüketicilerin yakında hangi ürünlerle karşılaşabileceğini kim bilebilir.