Otonom servis otobüsü yayaya çarptı

Viyana’da otonom bir otobüsün yayaya çarptığı olay Avusturya makamları tarafından araştırılmaya başlandı.

Kaza sadece küçük yaralanmalarla sonuçlanmış olsa da, kentin ulaşımdan sorumlu makamları geçici olarak testleri askıya aldı. Avusturya’nın yayın kuruluşuna göre Navya SAS servis otobüsü 12 km/s hızla giderken 30 yaşında bir kadına çarpmış.

Avusturya Teknoloji Enstitüsü ve Siemens’in de katıldığı program çerçevesined Viyana’da iki sürücüsüz araç test ediliyordu. Olayın neden gerçekleştiği hala gizemini koruyor, çünkü bu projeler kamuya açık şekilde faaliyet gösterdiğinde araçta bir sürücünün yer alması gerekiyor.

Navya, Autonom Shuttle modelini “özerk, sürücüsüz bir aracın gereksinimlerini karşılamak için ve aynı zamanda navigasyon ve güvenlik özelliklerini optimize etmek için özel olarak tasarlandı” sözleriyle nitelendiriyor.

İlk otonom araç İstanbul’da test sürüşüne başlıyor

otonom

Navya SAS’ın çalışma prensibi ise ”Ne direksiyon ne de pedallara sahip olan Autonom Shuttle, çeşitli ileri teknoloji türlerini birleştiren etkili rehberlik ve algılama sistemleri kullanıyor. Lidar sensörler, kameralar, GPS RTK, IMU ve kilometre sayacı tarafından sağlanan veriler birleştiriliyor ve ileri düzey öğrenme programları tarafından yorumlanıyor.” sözleriyle ifade edildi.

Sonuçta, Viyana’da olanlarla ilgili olarak spekülasyon yapmak adil olmaz, sonuçta kimin hatalı olduğu henüz bilinmiyor. Yapılan araçtırma ile birlikte hatanın yayada mı yoksa otonom teknolojisinde mi olduğu ortaya çıkacaktır.

Otonom aracın çok düşük hızlarda hareket ediyor olması ve kadının hayati tehlike arz eden bir yaralanmaya maruz kalmaması ise bu olaydaki tek sevindirici durum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu