Yerli elektrikli otomobile ÖTV teşviki

Bugün Meclis’e sunulan kanun teklifine göre Türkiye’de geliştirilip, üretilen elektrikli araçlara teşvik geliyor. Toplam 32 maddeden oluşan yeni torba yasa teklifinin 19. maddesi ise Türkiye’de üretilen elektrikli otomobillerinin ÖTV iadesini içeriyor.

Ülkemizde elektrikli otomobillerden %3 ile %15 arasında ÖTV alınıyor. 85 kW’nin altında güç sunan elektrikli modellerden %3 oranında vergi alınıyor. 85 ve 120 kW arasında güç üreten araçlarda bu rakam %7’ye çıkıyor. 120 kW’den daha fazla güç sunan araçlara ise tavan rakam olan %15 oranında vergi uygulanıyor.

Ar-Ge çalışmaları ve üretimi Türkiye’de yapılan elektrikli otomobillerin ÖTV’si yeni yasaya göre üreticiye iade edilecek. Bu araçlardan alınan ÖTV’yi üçer aylık dönemler ile şirkete ödenecek ya da vergi borçlarından düşülecek. Bu vergi desteğinin 31 Aralık 2035’e kadar sürmesi teklif edildi.

ÖTV kalkıyor mu? ÖTV kalkacak mı?

Mevcut durumda Türkiye’de üretimi yapılan elektrikli bit otomobil bulunmuyor. Bundan kısa bir süre önce Renault, Fluence Z.E’yi Bursa’da üretiyordu ancak bu modelin ömrü pek uzun sürmedi.

Şuanda bu yasadan faydalanabilecek bir marka bulunmuyor ancak bazı markalar Türkiye’de elektrikli otomobil üretmek için girişimlere başlamış durumda. Örnek vermek gerekirse Fiat, Bursa’daki fabrikasında elektrikli Doblo üretimi için Ar-Ge çalışmaları yapmaya başladı. İtalyan üretici bu modelin birkaç prototipini bile üretti.

Toyota ve Panasonic da bu yasadan faydalanabilecek diğer markalar olabilir. Şirketler elektrikli otomobil bataryası üretmek ve Ar-Ge çalışmaları yapmak için Rekabet Kurumu’ndan izin almış durumda. Toyota’nın yanı sıra diğer Japon markaları Mazda ve Subaru modellerinde de Türkiye’de üretilen bataryaların kullanılabileceği konuşuluyor.

Türkiye’de elektrikli otomobil üretmek için çeşitli markaların girişimi sürerken yerli otomobilimizin ise 2022 yılında yollarda görmeyi bekliyoruz.

ötv

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu