1999’dan günümüze en iyi 12 otomobil motoru

Yılın En İyi Motoru Ödülleri, 20. yılını kutladı. Bu ödüllerin ardından hepsinin üzerinde yer alacak yeni ödüller belirlendi. ‘En İyilerin En İyisi’ olarak adlandırılan bu ödüllerde, organizyasonun 20 yıllık tarihin tüm ödüllerinin kazananları karşılaştırılmış. Listemizde bu organizasyon tarafından belirlenmiş iyi 12 otomobil motoru bulunuyor.

Doğal olarak bu ödülü sadece bir motor kazanacak. Bu yüzden bu liste ile aynı fikirde olmamanız oldukça normal. Hadi Uluslararası Yılın Motoru Ödülü yetkililerinin, kuruluşundan bu güne kadarki en iyi otomobil motoru olarak gördüğü ünitelere göz atalım.

10. Fiat 875cc TwinAir / BMW 4.4 litre Valvetronic / Honda 1.0 litre IMA

Üç motor 10. sırayı paylaşıyor. Resimde ise 3 silindirli 1.0 litrelik motora sahip birinci nesil Honda Insight yer alıyor.

9. Toyota 1.0 litre

Bu Aygo’nun 1.0 litrelik üç silindirlisi değil, 1999’da Toyota Yaris’in 1.0 litrelik üç silindirli ünitesi.

8. Mazda Renesis Rotary

Sadece 1.3 litre olan bu motor, ancak Wankel Rotary olarak adlandırıldı. 2003’de RX-8’in 200 beygirin üzerinde üretmesini sağlıyordu. Sesi de gerçekten oldukça iyiydi.

 7. BMW 3.0 litre twin-turbo

BMW’nin turboşarja geri dönüşü; bu sıralı altı silindirli ünite, 2007 Uluslararası Yılın Motoru Ödülleri’n evine götürmüşü. 2008 yılında bu ödülü tekrar kazandı.

6. BMW 1.5 litre benzin-elektrik hibrit

Oldukça beğenilen BMW i8’in hibrit ünitesi 2015 yılında, Uluslararası Yılın Motoru ödülünü alarak taçlandırılacaktı.

5. Toyota 1.5 litre Hybrid Synergy Drive

İlk çıktığı yılllarda oldukça dikkat çeken Prius’un seveni kadar sevmeyeni de vardı ancak bu durum yine de bu 1.5 litrelik hibrit ünitenin başarısına gölge düşürmeye yetmedi.

4. Volkswagen 1.4 litre TSI twin-charger

Bu süperşarjlı ve turboşarjlı dört silindirli motoru, eski VW Polo GTI’dan tanıoruz. Bu motorun çok daha fazla potansiyele sahip olduğunu çoğu yerde duymuşsunuzdur.

3. BMW M 3.2 litre sıralı altı

Bunlardan bir tanesini hiç gazlarken dinlediniz mi? Gerçekten yapmalısınız. BMW, sıralı 6 silindirli motorlarıyla adını duyurdu. E46 BMW M3’e yerleştirilmiş olanı ise belki de türünün en iyisi.

2. Ford 1.0 litre EcoBoost

2013 yılında ortaya çıkan bu ünite, oldukça eğlenceli ve verimli. Bu küçük hacimli ünite çeşitli güncelleştirmeler ile Fiesta’nın yanı sıra Ford’un daha büyük modellerinde de görev yapmayı sürdürüyor.

1. Ferrari 3.9 litre twin-turbo V8

Bayanlar ve baylar işte son 20 yılın en iyi motoru; Ferrari’nin turboşarjlı başyapıtı. Bu 3.9 litrelik çift turbolu ünite, çeşitli versiyonlarla Ferrari’nin V8 motorlu otomobillerinin tümünü donatıyor.

Not: Bu motor 2019 yılında yine Uluslararası Yılın Yılın Motoru ödülünü kazandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu