Bugatti Chiron, 490 km/s hızın üzerine çıktı

Bugatti Chiron, seri üretim otomobiller hız rekorunu Koenigsegg Agera RS’in elinden aldı

Yapılan resmi açıklama ile Almanya’nın Ehra Lessien bölgesinde yapılan rekor denemeleri sonucunda Bugatti Chiron prototipinin 300 mil/s hızın üzerine çıktığı belirtildi. Aracın şoför koltuğunda ise Andy Wallace oturuyordu.

2 Ağustos’da gerçekleşen rekor denemesinde Bugatti Chiron’un 304.773 mil/s (490.484 km/s) hıza ulaştığı Alman TU tarafından onaylandı.

Bugatti, Chiron’un 300 mil engelini aşabilecek yeni bir versiyonunu oluşturmak için Michelin ve Dallara ile son altı ay içinde gizli bir çalışma yürütüyordu. Hiper otomobil üreticisi böylelikle Koenigsegg’in 2017’de Agera RS ile elde ettiği 457.5 km/s’lik rekoru da tarihe gömmüş oldu.

Top Gear’a konuşan Bugatti Başkanı Stephan Winkelmann, bunun dünyanın en hızlı seri üretim otomobili yarışına girdikleri son araç olduğunu belirtti. Yönetici, ”Dünyanın en hızlı otomobillerini yaptığımızı defalarca gösterdik. Gelecekte başka alanlara da odaklanacağız.” diye konuştu.

Rekor kıran Bugatti Chiron, standart modeldel 25 cm daha uzun tasarlanmış. Rüzgar direncini azaltmak için araçta daha uzun bir kuyruğa yer verilirken arka kanada ve hava frenine de veda edilmiş. Aracın yeni dörtlü egzoz çıkışı da daha büyük ve derin arka difüzöre bu konuda yardım ediyor. Ön bölümde ise ha büyük bir splitter’a yer verilirken ön tekerlekler üzerinde yeni hava kanalcıklarına yer verilmiş.

Bugatti’nin dış tasarım şefi Frank Heyl ise rekortmen otomobil hakkında, ”En büyük zorluk, sadece tasarım değil, sadece aerodinamik değil, sadece motor değil, sadece lastik değil, toplam paketi doğru elde etmektir. Her şeyi bir araya getirmek ve tek bir arabada çalışmak mümkün.” diye konuştu.

Aerodinamik geliştirmelerin yanı sıra aracın dört turbo beslemeli 8.0 litrelik W16 motorunun gücü 1.500’den 1.600 beygire çıkarılmış. Bugatti Chiron’un dört tekerlekten çekiş sistemi ve şanzımanı ise değişmemiş.

Bugatti, rekor kıran Chiron’u “üretime yakın bir prototip” olarak nitelendiriyor. Bu uzun kuyruklu versiyon muhtemelen önümüzdeki haftalarda tanıtılacak ve Super Sport takısını alacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu