Lamborghini Sián, markanın ilk hibrit modeli oldu

Uzun zamandır Lamborghini Sián sonunda tanıtıldı. Şirketin şimdiye kadar ürettiği ilk hibrit otomobil olma özelliği taşıyan Sián, aynı zamanda en güçlü süper otomobil olarak da öne çıkıyor.

Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtılması planlanan model, Aventador’un altyapısını kullanıyor. 6.5 litrelik atmosferik V12 motorla eşleştirilen yarı hibrit sisteme ev sahipliği yapan Sián, toplamda 819 beygir güce sahip.

Süper otomobil, anında tepki ve daha iyi performans sağlamak için şanzımana dahil edilmiş 48 voltluk, 34 HP gücündeki elektrik motorunu kullanıyor. Lamborghini, elektrikli motor ve tekerlekler arasındaki bu doğrudan bağlantının düşük voltajlı bir hibrit için bir ilk olduğunu iddia etti. Elektrikli motorun kendisi aynı zamanda düşük hızda manevra yapmaya katkıda bulunurken, aynı zamanda Sián’ın sadece elektrik gücü altında geri gitmesini ve park etmesini sağlıyor.

Lityum-iyon bataryalara elveda

Sian’ın hibrit sisteminin dünyada bir ilk olan bir özelliği daha var; Lamborghini, depolama birimi olarak lityum-iyon batarya yerine aynı ağırlıktaki bataryalardan üç kat daha güçlü bir süper kapasitör kullanmış. Süper kapasitör, en uygun ağırlık dağılımı için kabin ile motor arasına konumlandırılmış.

Lamborghini, elektrik motorunun ve süper kapasitörün sadece 34 kg (75 lbs) ağırlığında olduğunu ve Sián’ın Aventador SVJ’den daha iyi olan 1.0 kg / hp (metrik) ağırlık / güç oranına ulaştığını söyledi.

6.5 litrelik V12 motor da elden geçirilerek titanyumdan yapılan yeni giriş vanalarına kavuşmuş. Motorun yeni gücünün ise 785 beygire ulaştığı belirtildi. Daha önce de belirttiğimiz gibi toplamda 819 beygir güç üretbilen aracın 0-100 km/ hızlanma süresinin ise 2.8 saniyenin altında olduğu açıklandı. Sián’ın azami hızının is 350 km/s ‘nin üzerinde olduğu söyleniyor.

Lamborghini Sián, Aventador SVJ’dn daha hızlı

Lamborghini’nin kendi bünyesinde geliştirdiği rejeneratif fren sistemi, süper kapasitörün simetrik hareketinden yararlanıyor ve böylece her kapasitörler şarj oluyor. Depolanan enerjiyi sürücü anında 130 km/s hıza ulaşmak için kullanabiliyor. Yeni Lamborghini Sián, Aventador SVJ’ye kıyasla 70 ile 120 km/s hızlanmasını da 1,2 saniye daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyor.

Lamborghini, markanın kuruluş yılını onurlandırmak amacıyla, sadece 63 adet Sián üretecek. Tüm araçların çoktan satıldığını söylemize gerek yok sanırım. Lamborghini, her bir aracın sahibinin zevkine göre Ad Personam programı aracılığıyla ayrı ayrı tasarlanacağını açıkladı.

Lamborghini CEO’su Stefano Domenicali, “Lamborghini Sián, Lamborghini’nin elektrifikasyon yolundaki ilk adımını temsil ediyor ve yeni nesil V12 motorumuzu hızlandırıyor” diye konuştu. Yönetici ayrıca, “Bolognese lehçesinde ‘şimşek veya yıldırım’ anlamına gelen Sián ismi, Lamborghini’nin seri üretimdeki ilk elektrifikasyonunu işaret ediyor ve faaliyet gösterdiğimiz bölgelere olan güçlü bağlantımızı kuvvetlendiriyor.” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu