Aston Martin DBX sonunda gün yüzüne çıktı

2020 Aston Martin DBX, İngiliz markanın ilk SUV modeli olma özelliği taşıyor

Aylarca süren geliştirme ve teaser kampanyasının ardından uzun süredir beklediğimiz Aston Martin DBX tanıtıldı. İngiliz üretici, lüks SUV modelinin detaylı bilgileri ile birlikte görsellerini de bizlerle paylaştı.

Aston Martin, Eylül ayında SUV modelinde hangi motorun kullanılacağını açıklamıştı. DBX’in kaputunun altında AMG imzalı 550 beygir güç ve 700 Nm tork üretebilen 4.0 litrelik çift turbo beslemeli V8 motor yatacak. Aynı motoru DB11 V8 ve Vantage modellerinden de hatırlıyoruz. 100 km/s hıza 4.5 saniyede çıkacak olan SUV modelin azami hızı ise 281 km/s olarak açıklandı.

Gücünü 9 ileri tork konvertörlü şanzımanla dört tekere aktarabilen araçta, aktif bir merkezi diferansiyelin yanı sıra arkada sınırlı kaydırmalı diferansiyele de yer verilmiş.

Paylaşılan görsellerden de anlaşıldığı üzere, Aston Martin DBX oldukça şık bir tasarıma sahip. Ön bölümde yer alan artık Aston Martin ile özdeşleşmiş ızgara ve oval formlu farlar, markanın imzası niteliğinde. Tamponda ise dörtgen formlu LED gündüz farlarına yer verilmiş.

Aracın kırmızı gövde renginin yanı sıra arka difüzör, ön tampon ve yan eteklerde kullanılan siyah renkli parçalar ise DBX’in daha yüksek görünmesini sağlıyor.

Aston Martin Vantage esintileri

Arka bölüme geçtiğimizde, markanın tasarımcılarının Vantage modelinden ilham aldıklarını görüyoruz. Aracın genişliği boyunca uzanan LED stop lambaları bagaj kapağına entegre spoyler ile iç içe geçmiş. DBX’te ayrıca tavanda yer alan belirgin bir ikinci spoylere yer verilmiş.

İç bölümde ise Aston Martin’in DBX’i zaman geçirmek için çok özel bir yer haline getirmeye istekli olduğunu görüyoruz. Deri kaplı üç kollu vites kolu bizleri karşılıyor. Krom kaplı vites kulakçıkları da tabi ki unutulmamış. 12.3 inçlik dijital gösterge tablosu sürücüsüne araç hakkındaki tüm bilgileri yansıtırken 10.25 inç boyutundaki dokunmatik bilgi-eğlence sistemi ekranı ise ön konsola oldukça hakim. Bu ekranın hemen üzerine bir kaç tuş yerleştiren Aston Martin, iklimlendirme elemanlarının kontrollerini ise daha aşağıya konumlandırmış. Orta konsolda ise bilgi-eğlence sisteminin kontrolünde kullanıldığını düşündüğümüz dokunmatik sistem yer alıyor. Bu kontrollerin her iki tarafında ise çeşitli tuşlara yer verilmiş. Aracın çoğu yüzeyinde birinci sınıf deri ve Alcantara döşemelere yer verilmiş. Panaromik cam tavan ise iç mekanı çok daha ferah bir hale getiriyor.

2.245 kg ağırlığa sahip olan Aston Martin DBX, standart olarak 48V’lik savrulma önleyici sisteme sahip üçlü adaptif havalı süspansiyon ve elektrik kontrollü adaptif amortisörlerle birlikte geliyor. Buna bağlı olarak DBX’in yüksekliği çevre koşullarına bağlı olarak 145 mm arttırılıp, 50 mm azaltılabiliyor.

Yeni modelleri hakkında konuşan Aston Martin patronu Andy Martin, “DBX, birçok kişiye Aston Martin deneyimini ilk defa yaşatacak olan bir otomobil. Bu nedenle, spor otomobillerimizde oluşturulan temel değerlere sadık kalırken, aynı zamanda lüks bir SUV’dan beklenen yaşam tarzı çeşitliliğini de sağlaması gerekiyordu. Böyle güzel, el yapımı, ancak teknolojik olarak gelişmiş bir otomobil üretmiş olmak, Aston Martin için gurur verici bir andır” ifadelerini kullandı.

Aston Martin, DBX için İngiltere’de 158.000 Pound’luk bir fiyat etiketi belirlemiş.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu