Corona virüsü otomobil endüstrisini de etkiledi

Çin’deki Corona virüsü salgınının, otomobil tedarik zinciri sorunları ve satışlardaki ulusal düşüşün ardından küresel otomobil pazarı üzerinde uzun süreli bir etki bırakması bekleniyor.

Geçtiğimiz iki yılda Çin’de yavaşlayan ekonomi ve elektrikli otomobillerdeki vergi teşvikinin kalkması ile otomobil satışları azalmıştı. Corona virüsü ile otomobil satışları dibi görmüş durumda. Ölümcül virüs yayıldığından beri, Çin hükümeti virüsü kontrol altında tutmak için mücadele ederken birçok büyük fabrikanın önümüzdeki haftaya kadar kapalı kalması emredilmişti.

S&P Global Ratings’in yaptığı araştırmada, salgının Asya’daki otomobil üreticilerini ilk çeyrekteki üretimlerini yüzde 15 oranında düşürmeye zorlayacağını belirtti. GM, Nissan, Renault, Honda ve PSA Group gibi virüsün merkez üssü Wuhan şehrinde fabrikaları bulunan şirketler üretimlerine bu bölgede ara vermiş durumda.

Volkswagen’in de Çin’de otomobil veya parça üreten 24 fabrikası bulunduğu belirtilirken, Alman üreticinin küresel üretiminin en az yüzde 40’ının bu bölgede gerçekleştirildiği gelen haberler arasında. Otomobil üreticisi, müşterilerine planlanan teslimatlarda bir değişiklik olmadığını belirtti.

Virüs krizi devam ettikçe, küresel oto tedarik zincirlerinin zarar görmesi de gittikçe daha muhtemel hale gelecek gibi görünüyor. Bosch, Schaeffler, ZF Friedrichshafen, Faurecia ve Valeo gibi büyük otomotiv tedarikçilerinin hepsinin Çin’de önemli operasyonları var. Bu haftanın başlarında Hyundai de, Çin’den sağlanan parçaların sekteye uğraması nedeniyle Güney Kore fabrikalarındaki üretimi askıya alma yönünde bir karar aldı.

Tedarik konusunda Çin’e fazla bağlı olmayan endüstriler bile Çin’den gelen girdilere büyük ölçüde bağlı şirketler içerdiği için etkilenecektir.” diye konuşan uluslararası ekonomist Simon MacAdam, ”Yüksek değerli, bir üretimi durdurmak için yalnızca bir düşük değerli, ancak çok önemli bir bileşenin üretiminde darboğazlar yeterli.” ifadesini kullandı.

Bakalım ilerleleyen günler bizlere neler gösterecek. Çok daha fazla ölüm olmadan bu krizin atlatılmasını umuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu