2020 Toyota Yaris yeni hibrit motor ile geldi

Toyota, 2020 Yaris modelini Avrupa’da piyasaya sürdü. Yeni model, dikkat çekici tasarımının yanı sıra yeni bir hibrit güç aktarma sistemine de sahip olacak.

2020 Toyota Yaris, markanın TNGA platformunun GA-B versiyonunu kullanan ilk model olma özelliği taşıyor. Yeni platform sayesinde daha düşük ağırlık merkezine ve %37 daha fazla rijitliğe sahip olacak olan modelin daha dinamik bir sürüşe sahip olacağını ise şimdiden söyleyebiliriz.

Toyota’nın dördüncü nesil hibrit sistemine ev sahipliği yapacak olan Yaris, 1.5 litrelik benzinli motorun yanında 2 adet elektrikli motor ile sunulacak. Toplamda 116 beygir güç üretecek olan modelde lityum-iyon bataryalara yer verilmiş.

İçten yanmalı motor kendi başına 92 beygir güç ve 120 Nm tork üretirken, önde bulunan eletrikli motor ise 80 beygir ve 141 Nm’ye kadar güç sunabiliyor. Arkada bulunan daha küçük elektrikli motor ise ilk çalışma anında araca güç verirken aynı zamanda bataryayı şarj etmekle görevlendirilmiş.

Selefine göre 15 beygirlik bir güç avantajına sahip olan Yaris’te bu durum yakıt tüketimindeki %20’lik bir iyileşmeyi de beraberinde getiriyor. 100 km’de 3.7 litrelik ortalama yakıt tüketimine sahip olan aracın CO2 emisyonu ise 85 g/km olarak açıklandı. Gelen fazladan güç aracın 100 km/s hıza 9.7 saniyede ulaşmasını sağlıyor. Ayrıca 80-120 km/s hızlanma süresinin de 2 saniye azalarak 8.1 saniyeye indiğinin altını çizelim.

Daha az yakıt tüketimi daha fazla menzil

Elektrikli sürüşlerdeki performansı da artan yeni Yaris, sıfır emisyon ile 130 km/s hıza ulaşabilecek. Aracın özellikle şehiriçindeki elektrikli kullanımlardaki menzilinin de önemli ölçüde arttığını dile getiren Toyota, bu konuda bir rakam vermekten ise çekindi.

Toyota, pazara bağlı olarak Yaris’i 3 silindirli 1.5 litrelik benzinli motor ile birlikte de sunacak. Bu motorun 6 ileri manuel ya da CVT şanzımanla eşleştirilebileceği de gelen haberler arasında. Bir diğer 3 silindirli 1.0 litrelik ünite ise benzer rakamlarla görevini yapmaya devam edecek.

Yeni GA-B platformu ile uzunluğu ve yüksekliği azalan aracın genişliği ise bir miktar artmış. Ayrıca dingil mesafesinde meydana gelen 50 mm’lik artış iç mekan hacmine de olumlu yansıyacaktır. 4 metrenin biraz altında bir uzunluğa sahip olacak olan yeni Yaris,4.9 metrelik dönüş çapıyla da sınıfının lideri konumunda.

Yeni Yaris’in tüm modellerinde kablosuz Android Auto ve Apple CarPlay desteğinin yanı sıra Toyota’nın güncellenmiş aktif güvenlik paketi sunulacak. Güvenlik paketinde yaya, bisikletli ve araç algılama özelliğine sahip çarpışma önleme sisteminin yanında akıllı adaptif hız sabitleyici, trafik işareti asistanı da yer alıyor.

Müşteriler iç mekanda ise 10 inçlik baş-üstü ekran göstergesi, akıllı telefonlar için kablosuz şarj özelliği, 8 hoparlörlü JBL ses sistemi, ısıtmalı direksiyon ve tam LED aydınlatma paketini ekstra olarak satın alabilecek.

Sizin 2020 Toyota Yaris hakkındaki düşünceleriniz neler? Sizce ülkemizde başarılı olur mu?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu