CATL’den Nikel veya Kobalt içermeyen batarya

Çinli pil üreticisi Contemporary Amperex Technology (CATL), elektrikli araçlar için nikel veya kobalt içermeyen yeni bir batarya türü geliştiriyor.

Piyasadaki elektrikli araçların çoğuna güç sağlayan bataryalarda hem nikel hem de kobalt kullanılmakta. Tesla patronu Elon Musk da geçtiğimiz ay, madencileri batarya maliyetlerinin düşmesi için daha fazla nikel üretmeye çağırmıştı.

Hafta sonu Şangay’da Çin Otomobil Üreticileri Birliği tarafından düzenlenen bir endüstri konferansında konuşan CATL üst düzey yöneticisi Meng Xiangfeng, şirketin yeni batarya teknolojisinin şu anda ürettiği nikel-kobalt-alüminyum (NCA) bataryalardan farklı olacağını dile getirdi. Ayrıca yeni bataryanın Tesla’ya sağlanan mevcut lityum-iyon fosfat (LFP) ve nikel-kobalt-manganez (NCM) bataryalarından da farklı bir yapıya sahip olacağı belirtildi.

Reuter’sın yaptığı haberde Meng’in fazla detay vermediği söylenirken bataryada nikel ve kobalt gibi pahalı metaller kullanılmayacağını doğruladığı bildirildi. CATL, pahalı metallere olan bağımlılığını azaltmak isteyen tek batarya üreticisi değil. Panasonic ve LG Chem gibi şirketler de nikel-kobalt-alüminyum pillerinde kobalt kullanımını azaltma hedefinde.

Bu girişim CATL’nin bataryalar konusundaki tek girişimi değil. Şirket ayrıca, menzilini genişletmek için pil hücrelerini doğrudan elektrikli aracın şasisine entegre eden bir teknoloji geliştiriyor.

Ayrıca CATL, Haziran ayı içerisinde 2 milyon kilometre dayanabilen bir elektrikli araç bataryası üretmeye hazır olduklarını bizlere duyurmuştu.

Bakalım ilerleyen günlerde elektrikli araç ve batarya teknolojisi ne gibi yenilikler ile karşımıza çıkacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu