Nissan Z Proto retro tasarımıyla geldi

Uzun zamandır beklenen yeni nesil Nissan Z modeli sonunda yüzünü gösterdi. Nissan Z Proto olarak adlandırılan prototip model retro tasarım ögeleri ile öne çıkıyor.

’50 yıllık Z model ailesi mirasına saygı gösteren tamamen modern bir spor otomobil’ olarak ifade edilen Z Proto, rengiyle de ikonik 240Z modeline göndermede bulunuyor. Geçmişe yapılan göndermeler sadece renk ile sınırlı kalmıyor elbette. Gözyaşı damlası şeklindeki LED farları ile 1970’lerin 240Z modellerine saygı duruşunda bulunan araçta dikdörtgen şekilli hava girişi ise 350Z ve 370Z modellerinden alınmış.

Arka bölüme göz attığımızda ise 300ZX’ten izler görüyoruz. Günümüz için yeninden yorumlanan stop lambalar ile daha modern bir görünüm oluşturulmuş. Siyah bir zemin üzerine konumlandırılan LED aydınlatma gruplarının ‘keskin bir parlaklık’ oluşturduğu belirtiliyor.

Bunların dışında çift egzoz çıkışı ve 19 inçlik jantlar ile sportif bir görünüm kazandırılan modelde ön splitter, yan marşpiyeller ve arka saçaklarda ise karbon fibere yer verilmiş.

Nissan’ın tasarım şefi Alfonso Albaisa, “Biz her nesli ve onları başarıya ulaştıran ögeleri araştırırken tasarımcılarımız da sayısız çalışma ve eskiz çizdi. Nihayetinde, Z Proto’nun geçmiş ve gelecekte bir yolculuğa çıkmasına karar verdik.” ifadelerini kullandı.

Boyutlara geçecek olursak Nissan Z Proto, 4.382 mm’lik uzunluğa, 1.849 mm’lik genişliğe ve 1.311 mm’lik yüksekliğe sahip. Bu boyutlar ile Z Proto’nun 370Z modelinden 127 mm daha uzun, 5 mm daha geniş ve 5 mm daha alçak tasarlandığını görüyoruz.

Dış kısmın aksine iç mekana geçtiğimizde ise çok daha modern bir görüntü ile karşılaşıyoruz. 12.3 inçlik dijital gösterge paneli ve bilgi-eğlence sistemi ekranına ev sahipliği yapan model çok fonksiyonlu spor bir direksiyonu içerisinde barındırıyor. İç mekanda belki de en çok dikkat çeken şey ise manuel vites topuzu ve geleneksel el freni oluyor. Bu detaylar ile tam bir sürücü otomobili olduğunu kanıtlayan Nissan Z Proto’da ön konsol üzerine konumlandırılan üçlü gösterge de aracın sportif karakterini ortaya koyuyor.

400 beygirden fazla güç

Yeni modelin kaputunun altında ise bir V6 motorun yatacağı netlik kazandı. Japon marka henüz aracın teknik detaylarını paylaşmamış olsa da Z Proto’nun selefinden daha güçlü olacağını tahmin etmek zor olmasa gerek.

Gelen haberlere göre üretim modelinde motor Infiniti Q60 Red Sport 400’den alınacak. Bahsi geçen motorun 406 beygir güç ve 474 Nm tork üretebildiğini hatırlatalım. Nissan 370Z’nin 3.7 litrelik V6 motoru ise 337 beygir güç ve 366 Nm tork üretiyordu.

Şirket üretim modelinin ne zaman üretilmeye başlanacağını henüz açıklamadı ancak 2022 yılı içerisinde aracın seri üretime geçeceğini söyleyebiliriz. Yeni modelin Avrupa pazarında sunulmayacağı da netlik kazandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu