SSC Tuatara, 532 km/s ile artık dünyanın en hızlısı

SSC Tuatara, Nevada’da trafiğe kapalı bir yolda akıllara durgunluk veren 532,7 km/s’lik hıza ulaştı. Gidiş-dönüş ortalamasında ise 508,7 km/s ile Tuatara en hızlı seri üretim otomobili rekorunu kırmış oldu.

Geçtiğimiz hafta gayriresmi olarak açıklanan rekora bu hafta TopGear’ın paylaştığı görüntülerle de tanıklık etmek fırsatı elde ettik. SSC Tuatara’nın 532 km/s hıza ulaştığı görüntüleri aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz. İzlemenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Bugatti Chiron Supersport 300+’ın elde ettiği tek yönlü 490.48 km/s’lik derecenin aksine Shelby SuperCars(SSC) Tuatara ile çift yönlü bir koşu gerçekleştirdi. Çift yönlü olarak yapılan bu rekor ile birlikte 508.7 km/s’lik hıza ulaşan Tuatara’nın rekoru da böylelikle tasdiklenmiş oldu.

Yıllara göre en hızlı seri üretim otomobiller!!!

Rekor koşusu sırasında Tuatara’nın koltuğunda İngiliz yarış pilotu Oliver Webb oturuyordu. Webb daha önce rekoru elinde bulunduran Koenigsegg Agera RS’in çift yönlü olarak ortalama 447.2 ve en yüksek 457 km/s hıza çıktığı sürüşte de yer almıştı.

Webb ilk olarak rüzgara karşı olan sürüşünde 484.53 km/s’lik hıza ulaşmıştı. Bunun dönüşünde ise kulağa inanılmaz olarak gelen 532.7 km/s’lik hız ölçülüyor ve yepyeni bir rekor ortaya çıkıyordu.

‘532 km/s’den daha fazlası mümkündü’

Webb, Topgear’a yaptığı açıklama ” Kesinlikle orada daha fazlası vardı.” ifadelerini kullandı. Sözlerine devam eden İngiliz pilot, ”Daha iyi koşullarda daha hızlı gidebileceğimizi biliyorum. 331 mil/s (532 km/s) hıza tırmanırken Tuatara son 5 saniyede 20 mil/s (32 km/s) hızını arttırmıştı. Arabanın henüz pili bitmemişti. Yan rüzgarlar otomobilin sınırını zorlamamızı engelleyen tek şeydi.” diye konuştu.

SSC Tuatara, E85 ile çalıştığında 1750 beygir güç ve 1735 Nm tork üretebilen çift turbo beslemeli 5.9 litrelik V8 motora ev sahipliği yapıyor. Tüm bu gücün yanı sıra aracın ‘500+ km/s Kulübü’nün ilk üyesi olmasındaki bir diğer faktör ise tabi ki sürtünme katsayısı oluyor. 0.279’luk sürtünme katsayısı kesinlikle aracın bu hızlara ulaşmasında büyük bir etken.

Rekorları hakkında konuşan SSC CEO’u Jerod Shelby, ”İlk arabamız Ultimate Aero ile bu rekoru elimize aldığımızdan bu yana on yıl geçti ve Tuatara çok farklı bir seviyede. Onun performansı bu başarının peşinde koştuğumuz bağlılığı ve odaklanmayı yansıtıyor… Halka açık bir yolda gerçek bir dünyada yapılması şaşırtıcı olan teorik rakamlara ulaşmaya oldukça yaklaştık.” ifadelerini kullandı.

Bizler de SSC’yi ulaştıkları inanılması güç hız rekoru dolayısıyla kutluyoruz ve sizi TopGear’ın videosu ile başbaşa bırakıyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu