F1 Türkiye GP sıralama turlarında sürpriz!

9 yıl aradan sonra tekrar ülkemize dönen F1’de daha ilk günlerden sürprizler yaşanmaya başladı. Yenilenen asfaltın düşük yol tutuşu ve yağan yağmurun etkisi ile pilotlar en iyi derecelerini yapmaktan uzak olsalar da seyir zevki olarak oldukça güzel bir sıralama turunu geride bıraktık. Sonuç olarak 2020 F1 Türkiye GP sıralama turlarını sürpriz bir şekilde Racing Point pilotu Lance Stroll birinci tamamladı.

Bir Formula 1 aracının bu kadar arkadan kaydığı başka bir sıralama turu ya da yarış var mıdır bilemiyoruz

Cuma günü başlayan antrenman turlarında yeni asfaltın sahip olduğu düşük yol tutuş ortaya çıkmış ve oldukça yavaş turlar atılmıştı. Bugün yapılan 3. antrenman seansının yarısında da yağan yağmur nedeniyle pilotlar piste çıkmadılar. Sıralama turlarının ilk bölümünde de durum farksızdı. Yağan yağmur ile birlikte başlayan ilk seansa çok geçmeden ara verildi ve yağmurun dinmesi beklendi. Yağmurun dinmesi ve pistteki suyun bir miktarının temizlenmesinin ardından seans tekrar başladı ancak Romain Grosjean’ın çakıl havuzuna saplanması ile seans tekrar durduruldu.

Sürücüler ikinci kırmızı bayraktan sonra kalan üç dakikada en iyi turlarını atmaya başladılar. Seansın galibi 1.57:485’lik derecesi ile Max Verstappen oldu. Şampiyona lideri Lewis Hamilton ise zorlansa da 14. olarak ikinci seansa adım atmayı başardı. Kevin Magnussen, Daniil Kvyat, George Russell, Romain Grosjean ve Nicholas Latifi ise sıralama turlarına veda eden isimler oldu. Latifi de ilk seansın son bölümünde çakıl havuzuna girerek bol bol sallanan sarı bayraklardan nasibini aldı.

İkinci seans duran yağmur ve pistin kuruması ile birlikte ilk bölüme göre daha iyi sürelere imkan tanıdı. Bu bölümde adeta uçan Max Verstappen art arda en iyi dereceleri elde etti. 1.50:293’lük derecesi ile bu bölümü lider kapatan Verstappen’in en yakın rakibi ise 1.9 saniye yavaş kalan takım arkadaşı Alexander Albon oldu. Hamilton ise 2.4 saniye geride kendine üçüncü sırada yer buldu.

Sırasıyla Lando Norris, Sebastian Vettel, Carlos Sainz, Charles Leclerc ve Pierre Gasly ise son seansa kalamayan pilotlar oldu.

Alfa Romeo sürprizi

Daha en başından sürprizlere açık olduğunu gösteren F1 Türkiye GP’nde Alfa Romeo her iki pilotunu birden son seansa taşıyarak ilk sürprize imza atmış oldular. Bu sezon henüz üçüncü seansı göremeyen takım iki pilotunu birden bu bölüme sokarak büyük sevinç yaşadı. Son bölümü Alfa’ların yanı sıra Red Bull, Mercedes, Renault ve Racing Point pilotları oluşturdu.

Pist kurumaya devam ederken ilk iki seansın galibi Red Bull, bu bölümün de en büyük favorisi olarak öne çıkıyordu. Mavi şeritli ağır yağmur lastikleri ile piste çıkan Max Verstappen attığı 1.52:326’lık tur ile bunu kanıtlar nitelikteydi.

Geçilemez gibi duran bu dereceyi Sergio Perez yeşil şeritli geçiş lastikleriyle birlikte 1.52:037 ile geride bırakmayı başardı. Daha sonra bu derecesini de geliştirerek 1.49:321’e çeken Perez artık kariyerindeki ilk pole pozisyonuna hazırlanıyordu ancak takım arkadaşı Lance Stroll, 1.47:765 ile bu hayalleri suya düşürdü. Verstappen ise attığı 1.58:055’lik derecesi ile ikinciliği elde etti. Son zaman turunda istediği süreyi elde edemeyen Perez ise üçüncülükle yetinmek zorunda kaldı.

Alexander Albon dördüncü sırayı alırken onu Daniel Ricciardo takip etti. İstanbul’da şampiyonluğunu ilan etme ihtimali bulunan Hamilton ise 4.7 saniye geriden ancak altıncı olabildi. İlk 10’u Esteban Ocon, Kimi Raikkonnen, Valtteri Bottas ve Giovinazzi tamamladı.

Racing Point’in pole pozisyonunu aldığı, Mercedes’lerin bu sezon ilk defa pole pozisyonundan başlayamayacağı, Alfa Romeo’ların ilk defa son bölüme kaldığı ilginç bir sıralama turu seansı izledik. Kaygan zemin ile birlikte pilotların oldukça zorlandığı ancak bizlerin izlerken çok keyif aldığı bir sıralama turu olduğunu söylemekte yarar var. Bir Formula 1 aracının bu kadar arkadan kaydığı ve ortaya güzel görüntüler (izleyiciler için) koyduğu başka bir sırala turu ya da yarış var mıdır bilemiyoruz. Bakalım yarınki yarış bizlere neler gösterecek. F1 Türkiye GP yarın saat 13.10’da. Kesinlikle izlemenizi tavsiye ediyoruz. Hamilton’un 7. şampiyonluğunu kazanması durumunda tarihe tanıklık etme şansınızı kaçırmayın derim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu